


Cartierul Cetate
Cartierul Cetate a fost dintotdeauna „inima”, centrul cultural, administrativ şi politic al întregului oraş. Cu cel puţin opt secole în urmă, aici a apărut prima cetate, nucleul iniţial de la care a pornit dezvoltarea Timişoarei.
Cetatea s-a dezvoltat încă din secolul al XII-lea. Un imbold important în evoluţia ei a fost construcţia castelului de către regele Ungariei, Carol Robert de Anjou între 1307-1315. „Urmaşul” acestui castel este Castelul Huniade, ce găzduieşte Muzeul Banatului de azi. La 1552 cetatea Timişoarei a fost ocupată de turci. În 1716 trupele imperiale austriece, aflate sub conducerea prinţului Eugeniu de Savoya, reuşesc eliberarea oraşului. Are loc demolarea vechii cetăţi otomane şi construirea uneia noi, stelate, inspirată în bună parte după modelul cetăţilor Vauban. La adăpostul zidurilor apare „oraşul interior”, cu un sistem riguros de străzi, foarte modern pentru acea vreme. Acest sistem se păstrează şi astăzi aproape integral, în ciuda faptului că zidurile de apărare ale oraşului au fost demolate după 1892.
În cartierul Cetate, mai ales în Piaţa Unirii şi Piaţa Libertăţii se păstrează numeroase clădiri în stil baroc, datând din secolul al XVIII-lea.
La începutul secolului XX, concomitent cu demolarea fortificaţiilor, s-au adăugat numeroase clădiri în „stilul 1900”. Palatele Secession de o mare eleganţă şi valoare arhitecturală dau nota dominantă a Pieţei Victoriei. Acest ansamblu urban este tipic pentru anii 1900 la nivel european. În centrul oraşului se regăsesc şi clădiri monumentale cu elemente neoromâneşti, apărute în perioada interbelică, ce sporesc efectul vizual al zonei.
Zona Cetate reuneşte monumente istorice într-o combinaţie fascinantă şi originală:
Alte atracţii turistice din Cartierul Cetate:
Primaria Veche
Spitalul Civil, spitalul orășenesc
Biserica și spitalul călugărilor mizericordieni
Casa Comunității Sârbești, Casa Comunității Ortodoxe din Cetate
Casele Canonicilor – Casa Szervinatz
Casele Canonicilor – Casa Nica Koszta
Casele Canonicilor – Piața Unirii, nr. 10
Casele Canonicilor – Casa Krautwaschl
Cazarma U, Cazarma Franz Joseph
Vila Kimmel (Centrul Cultural Francez)
Liceul de Stat de Fete, liceul ”Carmen Sylva”
Liceul de Stat de Băieți, Colegiul ”C. D. Loga”
Fosta cazarmă a Statului Major
Biserica parohială romano-catolică din Cetate
Fosta Mănăstire și școală a surorilor de Notre Dame
Felinar 1884 – monument al iluminatului electric stradal
Cauta in site
Fotografii din Timișoara
Fotografii din Banat
Curs valutar
- 1