


Palatul Episcopal Ortodox Sârb
Piaţa Unirii 4
Datare
1745 – 1747
Denumiri şi funcţiuni istorice
Reşedinţa episcopului ortodox.
În 1865, la despărţirea ierarhică dintre români şi sârbi, complexul rămane al Comunităţii Sârbe. Astăzi îşi are aici sediul Episcopia Ortodoxă Sârbă.
Stil arhitectural
Clădirea a fost executată în stilul baroc austriac.
În prima jumătate a sec. al XIX-lea axul principal era marcat la nivelul acoperişului de un fronton în stil baroc.
În jurul anilor 1900 frontonul nu mai exista, poate în urma daunelor produse clădirii la asediul din 1849.
In urma comenzii proprietarului, arh. László Székely reconstruieşte faţada clădirii în stil asa-zis „neosârbesc”, aut. de construire 16.08.1905, aut. de folosire 7.10.1906.
Determinant pentru expresia plastică a clădirii este frontonul care marchează la nivelul acoperişului axa de simetrie, utilizând unele detalii tradiţionale ale arhitecturii de cult sârbeşti şi ruseşti.
Alte informaţii
Bogate colecţii de bibliofilie (Biblioteca Matica Srpska) şi de artă (Colecţia de artă religioasă ortodoxă din sec. XVII - XIX).
Palatul Episcopal a fost renovat în anul 2013-2014.
Legende
Se povesteşte că episcopul avusese o reşedinţă din lemn, amplasată lângă fosta moschee Seidi Ahmend, lângă „Valul Turcesc”. Reşedinţa ar fi ars în incendiul din 1738 şi odată cu ea s-ar fi mistuit în flăcări şi vistieria episcopului. Acesta ar fi dat în judecată, din această cauză, autorităţile de atunci. Legenda nu ne povesteşte cine a câştigat procesul.
Cauta in site
Fotografii din Timișoara
Fotografii din Banat
Curs valutar
- 1