Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Cartierele Iosefin, Elisabetin

iosefin-smallPână după anul 1716 zona de astăzi a cartierelor actuale Iosefin şi Elisabetin, situate la sud-vest, respectiv sud de cartierul Cetate, nu a fost locuită. Aici nu existau nici un fel de construcţii (exceptând aşanumitul „val roman”, a cărui dată reală de execuţie nu se cunoaşte, dar care traversa actualul cartier Iosefin).

Primele construcţii au apărut în actualul cartier Elisabetin. Este vorba despre Capela Rosalia ridicată în 1739-1740, casa căpitanului inginer Dissel (Distel) şi Cambiatura (locul de schimb al cailor de poştă). Din documentele din anii 1746 şi 1750 nu reiese clar, dacă aparţinea lui Dissel numai casa de vară, sau şi „cambiatura”. Numeroase documente indică clar faptul că nu existau alte construcţii în această zonă în anii 1746 – 1750. Aceste proprietăţi şi clădiri au fost denumite „Maierele Vechi”, probabil în anul 1744, când s-a aprobat construirea la nord-vest de acestea a unui cartier de locuit nou numit „Maierele Noi” (nucleul iniţial al actualului cartier Iosefin). Termenul „maiere” provine din germană şi înseamnă „curte arendată împreună cu construcţiile aferente”.

După 1750 a apărut un cartier de locuit între actualele Piaţa Bisericii şi Str. Cozia, la sud de Esplanada, numit   Maierele Vechi Valahe şi era locuit în mare majoritate de români. În jurul străzilor actuale Romulus şi Odobescu s-a dezvoltat Cartierul Maierele Vechi Germane, locuit de germani.

elisabetin-smCu timpul, cele două cartiere s-au unit şi au primit în anul 1896 numele de Elisabetin, în cinstea Elisabetei, împărăteasa Austriei şi regina Ungariei, cunoscută mai ales sub numele de „Sissi, împărăteasa rătăcitoare”, care călătorea prin lume însoţită doar de câte o doamnă „de onoare”, după ce Kronprinz Rudolf, fiul ei, s-a sinucis.

(Sissi, o brunetă de o frunuseţe tulburătoare, a fost soţia împăratului rege Franz Joseph, care murind în 1916 a supravieţuit tuturor membrilor mai apropiaţi ai familiei sale: Dacă fratele său, Maximilian împăratul Mexicului, a fost condamnat şi executat de revoluţionari în 1876, fiul lui Franz Josef, Rudolf, s-a sinucis în 1889. Soţia lui Franz Josef, Elisabeta „împărăteasa rătăcitoare”, a fost asasinată în Elveţia în 1898. Iar următorul prinţ moştenitor, Franz Ferdinand, a fost asasinat la Saraievo în 1914,
pretext pentru izbucnirea Primului Război Mondial).

Cartierul Elisabetin a avut vreme îndelungată un aspect rural. Abia după anul 1890 cunoaşte o dezvoltare urbană puternică.

Nucleul iniţial al actualului cartier Iosefin a fost aprobat în anul 1744. El a fost trasat „la planşetă”, având trei străzi principale: actualele străzi Dragalina, Bolintineanu – Văcărescu şi Pop de Băseşti – Maniu, la sud-vest de Esplanadă - câmpul lat de 948 m pe care era interzis a se construi. Era locuit de germani şi se numea Suburbia Germană sau Noile Maiere Germane. În 1773 primeşte numele de Iosefin în cinstea împăratului Iosif II, fiul Mariei Theresia.

Cartierul Iosefin a avut un caracter rural până la racordarea Timişoarei la sistemul feroviar al Europei Centrale în 1857, când   s-a construit la nord de acest cartier prima gară a oraşului. După realizarea mai multor legături feroviare şi amplasarea mai multor unităţi industriale, Iosefinul se dezvoltă rapid în a doua jumătate a sec. al XIX-lea.

Atracţiile cartierului Iosefin-Elisabetin:

palatul apelor 2019  monumentul sf. maria-2019  b reformata2019
 Palatul Societatii de
Hidroameliorari Timis-Bega
      Monumentul Sf. Maria Palatul Comunitatii Reformate
 .
 b ortodoxa din iosefin2019  pauni si bufnite2019  biserica cat iosefin2019
 Biserica Ortodoxa Romana
  din Iosefin
   Casa cu pauni si bufnite     Biserica Catolica Parohiala
    din Iosefin
 .
poarta frumoasa 2019  podul metalic 2019  ancora-2019
 Casa cu poarta frumoasa         Podul Metalic             Palatul Ancora
.
casa de economii-2019  biserica notre dame 2019  sinagoga iosefin-2019
Fosta Casa de Economii din
Iosefin
     Complexul Surorilor de
      Notre Dame
       Sinagoga din Iosefin
turn apa la iosefin-2019 pompieri-2019
  Turnul de Apa din Iosefin   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte atracţii turistice din zona Iosefin-Elisabetin:

Podul Maria

Palatul Marschall

Casa cu pauni

Palatul Jakob Klein

Palate Piata Mocioni

Casa de Raport a municipiului din Iosefin

Casa Rudolf Menczer

Palatul Thomas Ede

Palatul Albert Schott

Palatul Alexandru Pisica

Palatul Miksa Brück

Fostul Hotel Royal

Fost Hotel Splendid

Casa Turcească (Casa Dissel)

 

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Iunie 2019  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
     

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna