Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Institutii culturale

Bogata tradiţie culturală acumulată, conferă Timişoarei o identitate proprie şi un grad de civilizaţie,  ce face ca acesta să aparţină nemijlocit spaţiului cultural european.

Timişoara constituie un model de convieţuire armonioasă între numeroasele grupuri culturale ce o compun, dobândind astfel un important caracter multicultural, ce face din oraşul de pe Bega, al doilea pol cultural din ţară din punct de vedere al mărimii şi diversităţii ofertei culturale - primul fiind Bucureşti.

 Principalele instituţii culturale şi asociatii culturale ce definesc conţinutul vieţii culturale timişorene, sunt:

Opera Naţională Română din Timişoara, înfiinţată în 1946, dezvoltă un repertoriu liric clasic adresându-se unui public specializat.
Prin turneele realizate an de an în străinătate ea devine un purtător al imaginii culturale a oraşului Timişoara.
Spectacolele au loc în Sala Mare de spectacole, renumită pentru arhitectura sa, având o capacitate de 600 de locuri.
De un renume deosebit se bucură Festivalul de Operă şi Operetă, ce se desfăşoară anual, în aer liber, la sfârşitul lunii august.

opera-small

 

                      Adresa: Str. Mărăşeşti, nr.2

                     www.ort.ro

                     Agenţia de bilete
                     Tel: 0256 / 201.286
                     Orar: Duminică - Vineri: 11:00—19:00
                               Sâmbătă închis

 

Filarmonica „Banatul” Timişoara, înfiinţată în 1947, instituţie culturală de prestigiu, este o continuatoare a tradiţiei muzicale locale şi un mesager al culturii timişorene. Concertele din cadrul stagiunii, în perioada septembrie-iunie, au loc, de obicei, în zilele de vineri. Oferta muzicală cuprinde şi mai multe festivaluri, precum: Timişoara Muzicală, Festivalul Internaţional de Chitară, Zilele Enescu-Bartok, INTRADA - Festival de Muzică Nouă, Săptămâna Muzicii Sacre, Gala Blues Jazz Kamo, ş.a.

filarmonica-small

 

                     Adresa: B-dul C.D. Loga, nr. 2
                     Tel: 0256 / 492.521
                     www.filarmonicabanatul.ro

                     Agenţia de bilete
                     Orar: Duminică-Vineri: 11:00 – 19:00
                              Sâmbătă închis
                     Biletele pot fi cumpărate şi cu o oră înainte
                     de începerea fiecărui concert su recital.

 

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara a fost înfiinţat în anul 1947. Este un punct de reper în viaţa culturală locală, prin repertoriul bogat şi prin numele sonore care au activat pe scena sa. Principala sală de spectacole este Sala Mare, cu o capacitate de 600 de locuri. De asemenea în clădirea Palatului Culturii, la etaj, se găseşte Studio "Uţu Strugari", cu o capacitate de 40 de locuri. Începând din anul 2010 spectacole ale Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” au loc şi în Sala 2, o sală modernă, cu o capacitate de 250 de locuri, amplasată în Parcul Civic.

tnt-small

                    

                     Adresa: Str. Mărăşeşti, nr. 2
                     www.tntimisoara.com

                     Agenţia de bilete Mărăşeşti:
                     Tel: 0256 / 201.117
                     Orar: Marţi — Duminică: 11:00—19:00

                     Agenţia de bilete Sala 2 (Parcul Civic):
                     Orar: Marţi — Duminică: 11:00—19:00

 

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara A fost fondat în 1953, ca formă de exprimare a culturii maghiare şi oferă accesul neîngrădit la cultură a minorităţii maghiare şi nu numai, spectacolele fiind traduse la cască în limba română.
Organizează anual, în luna mai, TESZT - Festivalul euroregional de teatru şi participă la multe alte manifestări culturale - Festivalul Etniilor, Festivalul Minorităţilor Etnice, etc.

maghiar-small

                     Adresa: Str. Alba Iulia, nr. 2
                    www.tm-t.ro

                    Agenţia de bilete
                    Str. Alba Iulia nr. 2

                    Tel: 0356 / 450.606
                    Orar: Luni – Vineri: 16:00 -19:00
                    Şi cu o oră înaintea începerii fiecărui spectacol. 
                    E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualizaTeatrul German de Stat Timişoara
funcţionează sub forma actuală din 1953, fiind continuatorul tradiţiei teatrale în limba germană.
Prima stagiune teatrală în Timişoara este menţionată în anul 1753.
Oferta teatrului se adresează atât minorităţii germane cât  şi  iubitorilor culturii şi civilizaţiei germane. Spectacolele sunt traduse la cască în limba română.
Teatrul German de Stat Timișoara este o instituție publică de spectacole finanțată de Municipiul Timișoara.
german-small

                     Adresa: Str. Mărăşeşti, nr. 2
                     www.teatrulgerman.ro
                     www.deutschestheater.ro 
 
                    Tel: 0040-256-201291

                    Casa de bilete
                    Str. Alba Iulia, nr. 2
                    Orar: Marţi - Vineri 10:00-15:00,   17:00 -19:00 
                            Sâmbãtã: 10:00 -15:00
                            Şi cu o ora înaintea începerii spectacolelor. 

                    Rezervări bilete: 0256 / 435743 
                    Biletele pot fi cumpărate și tipărite online la  
                    adresele: www.teatrulgerman.rowww.biletmaster.ro

 

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Merlin”
fostul Teatru de Păpuşi se adresează  micilor spectatori. Teatrul se bucură de un public numeros, specacole au loc în fiecare duminică, uneori şi în timpul săptămânii.

teatru papusi-small

 

 

 

                     Adresa: B-dul Regele Carol I,  nr. 3
                     Tel: 0256 / 493.049
                            0356 / 101730
                     www.teatrul-merlin.ro 

 

 

Casa de Cultură a Municipiului Timişoara ocupă un loc aparte în oferta culturală a Timişoarei. Formaţii artistice de amatori precum Ansamblul Timişul au dus faima acestor meleaguri, câştigând un remarcabil prestigiu atât pentru activitatea lor cât şi pentru oraşul Timişoara.  Casa de Cultură a Municipiului Timişoara organizează anual în luna iulie "Festivalul Inimilor", la care participă numeroase formaţii folclorice atât din Europa cât şi din întreaga lume, oferind astfel publicului spectator posibilitatea cunoaşterii tradiţiilor folclorice ale ţărilor participante.

casa cult-small

 

                  Adresa: Str. Miron Costin, nr.2
                  Tel: 0256 / 498.214
                  www.timisul.ro

                  https://www.facebook.com/culturatm/

 

 


Asociaţia ”Timişoara 2021-Capitală Europeană a Culturii”

logo-romana-1

Asociaţia ”Timişoara2021-Capitală Europeană a Culturii” s-a înfiinţat la sfârşitul anului 2011, având ca scop pregătirea şi susţinerea candidaturii Timişoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Membrii asociaţiei sunt organizaţii neguvernamentale, administraţia publică locală şi regională, instituţii de cultură, reprezentanţi ai mediului economic, universitar şi cultural. 

În anul 2016 Timişoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 de către un juriu internaţional delegat de Uniunea Europeană. Timişoara a candidat cu proiectul „Luminează oraşul prin tine”, o “călătorie culturală” care va pune în evidenţă multiculturalitatea, bogăţia, educaţia, dar şi diversitatea şi similarităţile culturii europene. Timişoara a câştigat această competiţie datorită mai multor atu-uri, cel mai important dintre acestea fiind spiritul ei deschis, avangardist, inovator, competitiv şi, totodată, tolerant, cooperant, impregnat de multiculturalitate.

Pentru anul 2021 avem obiective îndrăzneţe, dar în egală măsură realiste, prin care vom arăta că dezvoltarea durabilă se poate face şi prin cultură.

              Adresa: Bd. C.D.Loga nr. 1
              www.timisoara2021.ro


Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş

Este serviciul public deconcentrat aflat în subordinea Ministerului Culturii ce are ca obiect de activitate protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional, verificarea respectării legislaţiei specifice domeniului său precum şi promovarea şi dezvoltarea creaţiei contemporane.

Casa Artelor este centrul cultural multidisciplinar ce aparţine de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi pune la dispoziția artiștilor spații de directie culturaexpunere și de spectacole, oferind publicului timișorean o mare varietate de evenimente culturale. 


 

                Adresa: Str. Augustin Pacha, nr. 8
                Tel: 0256 / 493.659, 0256 / 493.661
                www.culturatimis.ro

 

 

Institutul Francez Timisoara

Important actor al vieții culturale timişorene, Institutul Francez (anterior, Centrul Cultural Francez), este prezent încă din anul 1992 în Timişoara, unde promovează politica de cooperare și de acțiune culturală a Ambasadei Franței pentru promovarea culturilor și a limbii franceze.

ifrInstitutul transmite și dinamizează practica limbii franceze prin acțiuni de cooperare educativă și universitară şi printr-o ofertă diversificată de cursuri, destinată adulților, copiilor și companiilor.

În domeniul cultural și artistic, Institutul Francez din Timișoara dezvoltă colaborările franco-române și promovează diversitatea culturală, având ca priorități filmul, cartea, dezbaterile de idei și artele spectacolului. Institutul organizează sau susține aproximativ treizeci de evenimente anual, momentele de vârf fiind Cafékultour (festival al tinerilor creatori, desfășurat în cafenele, împreună cu Centrul Cultural German), Festivalul Filmului Francez, Sărbătoarea Muzicii, Zilele Filmului de Umor, precum și noul festival de arte stradale Impuls.

            Adresa: B-dul C.D. Loga, nr. 46
            Tel: 0256 / 490.544
            www.institutfrancais-roumanie.com 


Centrul Cultural German Timisoara

ccgtm

Timişoara găzduieşte centre culturale ale Franţei şi Germaniei, semn al deschiderii sale către Europa. Proiectele centrelor culturale promovează pe de o parte limba şi cultura ţărilor pe care le reprezintă, iar pe de altă parte sprijină cooperarea culturală internaţională prin intermediul evenimentelor pe care le organizează (concerte, expoziţii, lansări de carte etc.).

Centrul Cultural German este instituție culturală, deschisă la Timişoara din anul 2002, care promovează relațiile culturale dintre locuitorii din România și din Germania şi care are ca obiectiv apropierea oamenilor din Timișoara de limba și cultura germană.  

Centrul se adresează publicului larg, de toate vârstele şi colaborează cu instituţii culturale şi de învăţământ române şi germane, instituţii publice locale şi regionale, alte centre culturale europene, centre expoziţionale, fundaţii şi alte organizaţii autohtone şi internaţionale.

                  Adresa: Str. Liviu Gabor, nr. 1
                  Tel: 0256 / 407.058, 0785 / 257521
                  www.ccgtm.ro


Fundaţia Interart TRIADE - un spaţiu cultural, la interferenţa dintre artele vizuale şi alte forme de exprimare artistică.Fundaţia şi-a structurat activitatea în mod flexibil, pe mai multe programe, ce cuprind proiecte specifice.

                   Adresa: Calea Martirilor nr.51/45
                                 300774 Timişoara
                                 Tel.+40 256 482056
                                 Mobil: +40 744 774724  

                                 www.triade.ro

 

Institutul Intercultural Timişoara Înfiinţat în 1992, este o instituţie autonomă, expresie a societăţii civile, cu activitate culturală, civică, ştiinţifică, care acceptă şi promovează valorile şi principiile Consiliului Europei. Prin programele şi activităţile sale, urmăreşte dezvoltarea dimensiunii interculturele în domeniul educaţiei şi culturii. promovează, de asemenea, climatul de toleranţă şi comunicare interetnică.

                      Adresa: Bd. 16 Decembrie 1989 nr. 8, 
                      Tel/fax: 0256 498457, 0256 203942
                      www.intercultural.ro 

 

teatru stud-small

Casa de Cultură a Studenţilor

                      

                      Adresa: B-dul Regele Carol, nr. 9
                      Tel: 0256 / 496.711
                      www.ccs-tm.ro 

                      Teatrul Studenţesc Thespis
                      www.thespis.ro 

 

 

Centrul pentru Cultură şi Artă a Judeţului Timiş e promotor al vieţii cultural - artistice timişene, organizează manifestări folclorice, conservă şi valorifică tradiţiile şi obiceiurile bănăţene, asigură pregătirea şi afirmarea talentelor în domeniul artei, culturii şi al meşteşugurilor tradiţionale.
 arta pop-small

 

                       Adresa: Str. Emanoil Ungureanu, nr. 1
                       Tel. 0256 / 435.158
                       www.ccajt.ro

 

 


Fundaţia Rubin
 
este o organizaţie nonguvernamentală care iniţiază şi desfăşoară proiecte în sfera culturală începând cu 2001, vizând promovarea şi dezvoltarea creaţiei contemporane şi susţinerea creatorilor, promovarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea de programe de formare profesională în domeniul culturii. Fundaţia organizează anual Festivalul AccesArt, Tabăra Pastel Urban Timişoara, Tabăra Rubin-Dubova şi  Programul Arta în stradă.

accesart-2011-06-04 18-28-08_642-small

                       

                       Adresa: Piaţa Unirii nr. 8
                       Tel, Fax.: 0356 442 770
                       Mobil: 0724 300 859
                       www.fundatiarubin.ro

 

 

 

 

Noua Acropolă este o organizaţie internaţională cu caracter filosofic, cultural şi social, fiind prezentă în Timișoara începând cu anul 2005. Este organizatoarea evenimentelor culturale Săptămâna Culturii, Zilele Filosofiei, Săptămâna Voluntariatului.
Noua Acropolă promovează filosofia în acțiune, prin intermediul căreia omul învață să se cunoască, să se stăpânească pe sine și să trăiască conform unor principii nobile într-o armonioasă legătură cu tot ceea ce îl înconjoară.
Activitățile Noii Acropole cuprind cursuri de filosofie şi psihologie, conferinţe, prelegeri filosofice, ateliere de pictură pe basoreliefuri, ikebana, origami și ceremonia ceaiului, piese de teatru şi voluntariat ecologic și socio-umanitar.

noua acropola-small1

           

                   

   Adresa: str. Timotei Cipariu, nr. 5, ap 2
   Tel. 0256.433151, 0744.635490
    Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  
   www.noua-acropola.ro

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  
16171819
20212223
27282930   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna