Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Imprimare

Evenimente curente

Eveniment 

Titlu:
Expozitie de grafica si pictura GOTICON
Cand:
06.04.2017 - 04.05.2017 18.00 h
Unde:
Sala de expoziţii a Consiliului Judeţean Timiş - Timişoara
Categorie:
Timişoara

Descriere

Vernisajul expozitiei de grafica si pictura GOTICON a artistului vizual MARIAN TRUȚULESCU, profesor doctor în arte vizuale şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România,  va avea loc joi, 6 aprilie, de la orele 18.00, la  Palatul Administrativ din Timişoara (Bld. Revolutiei din 1989 nr. 17).  In deschidere vor lua cuvantul: prof. univ. dr. Ioan Iovan - critic şi istoric de artă și Ioan Szekernyés - istoric şi critic de artă, preşedinte al UAPT. La sfârșitul vernisajului va avea loc un moment muzical oferit de Duo Harpa si Vioara cu Mihaela Faur si Marta Chis.  Expozitia va fi deschisa în perioada 6 aprilie – 4 mai 2017. O parte din lucrările ce vor fi pe simeze, au fost expuse si la Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO, Nicolae Bălcescu din Bucuresti .
Marian Truțulescu se afla la cea de-a 16 expozitie personala si a participat la peste 130 de expoziţii internaţionale (colective şi de grup), saloane internaţionale, bienale, trienale.
 
 
Expoziția de la Timisoara poartă numele de Goticon. Dacă ar fi să extrapolăm expoziția este un scurt lexicon de arta gotică și nu numai. Se știe că lexiconul este o operă lexicografică cuprinzând cuvintele unei limbi, ale unui domeniu de activitate, ale unui scriitor etc. Este un dicționar tehnic sau enciclopedic, cuprinzând cunoștințe de orientare din anumite domenii. Nu trebuie să fi specialist să-ți dai seama că orientarea arhitecturală și trimiterile cu iz spiritual, chiar mistic creează de la simpla trecere în revistă a lucrărilor aceea idee de conglomerat dedicat cu precădere facturii gotice a elementelor reprezentate.  Ideea revenirii la origini sau cel puțin sentimentul incursiunii în trecutul care glorifică și ne apropie de divin, precum și nota personală în care decurge și se transformă întrega moștenire spirituală, sunt cele două platforme pe care se construiește întreaga expoziție. În artă ca și în credință nimic nu este imposibil trebuie doar să crezi. Acest stindard a călăuzit de-a lungul timpului generații de oameni dedicați frumosului. În viziune proprie spațiul interior și exterior al catedralei gotice îmbină cele două direcții, transpunând în plan bidimensional propria trăire, propriile bucurii și neliniști. Ceea ce se vede provine din arsenalul imagistic oferit de locul sacru al spiritualității, din arhitectura și decorativul său într-o manieră de lucru cu inflexiuni moderne, contemporane. Pe lângă transpunerile în desen, liniatura graficii se metamorfozează, hașura devine pată și formă liberă, în tot felul de căutări experimentale ale expresivităților plastice. Venind cu o înțelegere proprie a temei oferite de Catedrală, artistul plastic Marian Truțulescu propune o viziune a unei stări de transformare, o trăire în revelație, prin emanație sufletească. Figurativul uman, ornamentele, îngerii din sculptură, rozetele, vitraliile, arcurile tensionate, pilaștrii, cupole, frontoane, timpane și alte elemente constituie discursul vizual al figurii dar, ceea ce este mai important, rămâne nevăzutul, într-o liniște și calm aparent, care lasă loc imaginarului și transcederii spre un loc care provine din trecut dar care oferă plutire spre un loc al plecărilor. Toate acestea constituie, metaforic spus, un dicționar personal, un lexicon gotic al viziunii, un GOTICON contemporan.

Locatie

Harta
Loc de desfășurare:
Sala de expoziţii a Consiliului Judeţean Timiş
Strada:
Bv. Revoluţiei nr. 17
Cod Postal:
300034
Oras:
Timişoara
Judet:
Timiş
Tara:
Tara: ro

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Mai 2018  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
 
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Vremea

Cloudy

25°C

Timișoara

Cloudy

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna