Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Imprimare

Evenimente curente

Eveniment 

Titlu:
Festivalul International de Muzica Noua Intrada
Cand:
13.11.2017 - 17.11.2017 19.00 h
Unde:
Timisoara - Timisoara
Categorie:
Timişoara

Descriere

 

Cea de-a patra editie a Festivalul International de Muzica Noua Intrada are cate ceva de oferit in fiecare din zilele in care se desfasoara.

Concertul de luni, 13 noiembrie 2017, ora 19,00, Ecouri din strabuni, va avea loc la Sala Capitol, va fi precedat de o expozitie de instrumente traditionale si il va avea ca invitat special pe Grigore Lese.

Marti, 14 noiembrie, ora 19,00, in sala Colegiului National de Arta, melomanii vor putea audia Corul pe voci egale, un recital de pian si inca cinci formatii camerale. Vor mai asculta asadar muzica interpretata la vioara, trombon, acordeon, fagot, flaut, instrumente de percutie. Programul cuprinde cinci piese in prima auditie si una in prima auditie absoluta!

Miercuri, 15 noiembrie, ora 19,00, Orchestra de coarde a Filarmonicii din Arad, dirijata de Carmen Carneci-Cavassi, va acompania instrumente solistice  – violoncel, pian, flaut, oboi, fagot –  intr-un  concert simfonic sustinut la Liceul Waldorf (Str. Uranus nr. 10).

Joi, 16 noiembrie, cu incepere de la ora 18,00, Centrul Cultural Ambasada (Str. Anton Seiller nr. 2) va gazdui un concert-spectacol ce va asocia muzica interpretata la acordeon, contrabas, vioara, viola, pian cu live electronics, voce umana si proiectii foto sub genericul Future landscape.

In sfarsit, concertul simfonic de vineri, 17 noiembrie, ora 19,00, va reuni la Sala Capitol Orchestra Filarmonicii Banatul, dirijata de Tiberiu Oprea, reputati solisti europeni, recitatori, prime auditii absolute.

Între 13 şi 17 noiembrie se desfăşoară la Timişoara a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Nouă Intrada. Închiderea va aparţine filarmonicii care organizează un concert simfonic dirijat de maestrul Tiberiu Oprea. Vineri, 17 noiembrie, ora 19, vom putea asculta următorul program: The Mysterious Journey of Life de Gabriel Almasi, „Ochi”Concert pentru acordeon şi orchestră de Sergey Pilyutikov, The Pedal Tone for a Middle-Aged Man pentru pian şi orchestră de Giorgos Koumendakis, Triptic de Adrian Pop, Cumplitul nefamiliar, pentru barion, grup de recitatori, trombon şi orchestră de George Balint şi Invocation pentru trombon şi orchestră de Remus Georgescu. Faptul că două lucrări sunt în primă audiţie absolută şi alte două în primă audiţie la Timişoara, face mai dificilă alcătuirea avancronicii. Se observă că în această toamnă filarmonica a deschis calea de afirmare a mai multor instrumente care rar se găsesc cu rol solistic pe afişele de concert. De acastă dată instrumentele noi sunt acordeonul şi trombonul.

Nu cu mult timp în urmă, la 12 octombrie, la Arad, a avut loc prima audiţie absolută a lucrării lui Almasi, care în traducere ar fi: Călătoria misterioasă a vieţii.

Gabriel Almasi s-a născut în 1977 la Curtici, judeţul Arad. A studiat la Facultatea de Muzică — Timişoara, iar din 2002 a urmat Facultatea de compoziţie şi muzicologie de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. La începuturi a studiat chitara devenind un solist foarte bun. După mai multe turnee de concerte în ţară şi peste hotare, cariera de chitarist s-a oprit brusc, în urma unui accident la un meci de baschet, când şi-a rupt un deget. În 2013 a devenit doctor în muzică. În prezent este profesor la Facultatea de Muzică din Timişoara.

Ucrainianul Pilyutikov este prezent în concert cu o lucrare concertantă pentru acordeon. La început, Sergey Pilyutikov a studiat istoria la Universitatea din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei. Atras de muzică a studiat în particular compoziţia, după care a urmat cursurile Intitutului de artă, pe care le-a absolvit în 1995. Patru ani mai târziu se mută la Kiev, unde se ocupă de evoluţia unui grup de tineri pasionaţi de muzica modernă. Este invitat pentru a-şi promova lucrările peste tot în Europa, la festivalurile de muzică modernă. De multe ori a fost premiat pentru compoziţiile sale.

Urmează un concert pentru pian compus de Koumendakis, care s-a născut în 1959 la Rethymnon, în Creta. La început a studiat acordeonul. La 15 ani începe să compună, iar mai apoi urmează cursurile Conservatorului Elen din Atena. Ajunge la Paris unde studiază cu compozitori celebri precum Boulez, Ligeti sau Xenakis. Are peste 100 de lucrări influenţate de diferite stiluri şi curente.

Adrian Pop  a studiat la început muzica sub îndrumarea tatălui său, Dorin Pop, compozitor şi dirijor la Cluj-Napoca. A avut în continuare tot profesori de mare notorietate cum au fost Sigismud Todută, Cornel Ţăranu, Ştefan Niculescu şi Aurel Stroe. A continuat să studieze la Bayreuth, în Germania şi la Amsterdam, în Olanda. Compoziţiile sale au fost premiate atât în ţară cât şi la concursurile de compoziţie din străinătate. „Triptic” provine din baletul cu acelaşi nume compus în 1998 şi revizuit în 2013. El continuă o serie de creaţii simfonice care vorbesc despre tradiţii şi balade româneşti. „Triptic” ne prezintă trei zone ale ţării, trei lumi, aşa cum erau ele în secolul al XIX-lea.

George Balint, născut în 1961, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în 1986, specializându-se în dirijat şi compoziţie. A devenit doctor în muzică, susţinând la final teza „Perspectivele teoretice ale performanţelor interpretative în muzică”. Într-un interviu spunea că trăsăturile poetice reprezintă aspectul general al muzicii sale. Vom urmări această caracteristică în lucrarea sa în primă audiţie absolută, care are un titlu foarte incitant — „Cumplitul nefamiliar”.

Tot o primă audiţie absolută — „Invocation”, va încheia programul simfonic din seara de vineri. Remus Georgescu, cea mai proeminentă personalitate muzicală a oraşului Timişoara, s-a născut în 1932. Cunoscut şi apreciat în România, dar şi în multe centre culturale europene, atât pentru concertele dirijate, cât şi prin compoziţiile sale, cel mai bine îl cunosc iubitorii muzicii din Timişoara. După perioadele mai scurte petrecute ca dirijor la Constanţa, Sibiu, Oradea şi Târgu Mureş, în 1968 revine ca dirijor în oraşul său natal. Timişorenii îl prețuiesc pentru concertele sale, pentru compoziţiile sale, pentru că a fost director al Filarmonicii „Banatul” mai mulţi ani, pentru cărţile sale, cu multe mărturisiri autobiografice.

Soliştii concertului simfonic ce încheie a patra ediție a festivalului Internațional de Muzică Nouă Intrada, sunt pianistul Giorgos Konstantinou, acordeonistul Roman Yusipev, trombonistul Barrie Webb şi baritonul Cristian Ardelean.

Mircea Tătaru  

La concertele care se desfasoara in alte spatii, pretul biletelor este de 10 lei.

Locatie

Loc de desfășurare:
Timisoara
Strada:
diverse locatii
Cod Postal:
6
Oras:
Timisoara
Judet:
RO

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Octombrie 2018  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
    

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Vremea

Mostly cloudy

18°C

Timișoara

Mostly cloudy

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna