Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Imprimare

Evenimente curente

Eveniment 

Titlu:
Expozitie la Muzeul Banatului: Schliemann – Descoperitorul Troiei
Cand:
10.11.2017 - 25.02.2018 10.00 h
Unde:
Muzeul Naţional al Banatului - Timişoara
Categorie:
Muzeul National al Banatului

Descriere

 

In perioada 10 noiembrie 2017 – 25 februarie 2018, in premiera nationala la Muzeul National al Banatului din Timisoara, va fi prezentata expozitia internationala Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei.

Expozitia este o colaborare cu Muzeul de Pre- si Protoistorie din Berlin si prezinta viata si cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822-1890). Alaturi de colectia de obiecte si manuscrise personale a celebrului descoperitor german donata muzeului din Berlin, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile facute la Troia si Micene.

Expozitia se adreseaza publicului larg si are ca obiectiv prezentarea unei personalitati de marca a arheologiei, care prin dedicatia lui a contribuit masiv atat la fundamentarea metodelor de cercetare, cat si la prezentarea rezultatelor acestora tuturor iubitorilor de istorie.

Daca vorbim de Homer, ne gandim, de la bun inceput la Troia, iar atunci cand vorbim de Troia, nu putem sa disociem orasul homeric de cel care l-a scos la lumina. Pasiunea lui nemarginita pentru poemele homerice l-a determinat sa caute adevarul efectuand cercetari arheologice in cele mai reprezentative monumente istorice ale civilizatiei mediteraneene de la sfarsitul mileniului al II-lea a. Chr.: Micene, Tirinth, Orchomenos si Troia.

Trecerea de la cautatorul de comori la arheologul cu metode clare de cercetare poate fi inteleasa doar prin prezentarea rezultatelor sapaturilor lui Heinrich Schliemann, ilustrate in aceasta expozitie de artefacte arheologice si imagini reprezentative.  Din pacate, imensa si pretioasa colectie a lui H. Schliemann, donata muzeului din Berlin, a suferit vicisitudinile celui de-al doilea razboi mondial. In prezent, o parte din artefactele descoperite la Troia se afla in Rusia, fiind considerate prada de razboi.

Expozitia internationala „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei” aduce pentru prima data in Romania vase ceramice si de argint, idoli de marmura, obiecte de bronz etc.. De asemenea, in cadrul acestei expozitii poate fi admirata maestria orfevrarilor care au creat obiectele din asa numita „comoara a lui Priam”, aduse in replica la Timisoara, orginalele aflandu-se la Muzeul de Arta Puskin din Moscova.

Aducerea acestor bunuri muzeale de exceceptie a fost posibila datorita fondurilor generoase alocate de catre Consiliul Judetean Timis si a stranselor legaturi culturale si stiintifice dintre Muzeul National al Banatului si Muizeul de Pre- si Protoistorie din Berlin.

Locatie

Harta
Loc de desfășurare:
Muzeul Naţional al Banatului
Strada:
Piaţa Huniade nr. 1 (în prezent la Bastion)
Cod Postal:
300002
Oras:
Timişoara
Judet:
Timiş
Tara:
Tara: ro

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Noiembrie 2020  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
      
      

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna