Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Imprimare

Evenimente curente

Eveniment 

Titlu:
În mijlocul evenimentelor din Mai 1968 – expoziție de fotografie de Philippe Gras
Cand:
23.05.2018 18.30 h
Unde:
Institutul Francez - Timişoara
Categorie:
Institutul Francez

Descriere

În mijlocul evenimentelor din Mai 1968

Au coeur de Mai 1968

 – expoziție de fotografie de Philippe Gras –

VERNISAJ, 23 mai, ora 18:30,  Institutul Francez din Timișoara

La o jumătate de secol după evenimentele din mai 68, expoziția de fotografie a lui Philippe Gras ne aruncă înapoi în Parisul manifestațiilor studențești. După ce Festivalul Filmului Francez din România a propus un Focus Mai 1968, prin prezentarea unor documentare, perspectiva asupra protestelor este întregită printr-o serie de imagini surprinse în mijlocul evenimentelor. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 23 mai, de la ora 18:30, la  Institutul Francez din Timișoara.

Philippe Gras a fost întotdeauna nu doar un fotograf independent, ci și un spirit independent, refuzând orice compromis. Toată viața, și-a aplecat obiectivul aparatului de fotografiat numai asupra operelor, a temelor sau a artiștilor în care credea și asupra fenomenelor de societate care i se păreau importante. Această lipsă a compromisului și opțiunile sale puternice se regăsesc în fotografiile miscării studențești de la Paris, din mai 1968. Numeroși fotografi se aflau în prima scenă în timpul manifestațiilor. Pe lângă ei, Philippe Gras surprinde coliziunile dintre studenți și forțele de ordine, dar și momentele de acalmie. Cu o privire în același timp empatică și distantă, acesta încearcă să pătrundă sensul evenimentelor care au marcat Franța și Europa.

Expoziția este însoțită de filmul documentar Mai 68, O primăvară stranie de Dominique Beaux, în limba franceză cu subtitrare în limba engleză.  Acesta prezintă evenimentele din luna mai a anului 1968 din Franța din punctul de vedere al celor pe care Mai 68 i-a contestat: polițiști (șeful poliției Maurice Grimaud, simpli agenți de poliție…), patroni, oameni politici (Edouard Balladur…), militari, comuniști cărora li s-a spulberat visul revoluționar (Pierre Juquin, Claude Poperen).  Acest film cu o durată de 3 ore, prezentat în două părți, ne antrenează, urmărind cronologia evenimentelor, în explorarea meandrelor amintirilor contradictorii și complementare. Sunt prezente amintirile istorice și cinematografice ale regizorului și ale echipei sale, amintirile apropiaților săi care s-au reunit la țară, amintiri declanșate de afișe care devin adevărate personaje, cele vehiculate de imaginile de arhivă, arătate direct sau arătate celor care au fost martori direcți la evenimente, pe scurt un film care modifică percepția celor care intervin dar și a spectatorilor.

Expoziția poate fi vizitată între 23 mai și 23 iunie, la Institutul Francez din Timișoara. Programul de vizitare este luni-vineri: 12:00-18:30; sâmbătă: 10:00-14:00 (cu excepția sărbătorilor legale).

Mai multe informații, pe site-ul Institutului Francez: www.institutfrancais.ro și pe pagina de Facebook Institutul Francez Timișoara.

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, Institutul Francez din Timișoara

Parteneri permanenți IFT: Helpline, MGI Coutier

Parteneri media: Kiss FM, TVR Timișoara, Timișoara Azi, timișoreni.ro, Pagini de cultură, Urby, Radio România Internațional, RFI România.

Locatie

Harta
Loc de desfășurare:
Institutul Francez   -   Site
Strada:
Bv. C.D. Loga, nr. 46
Cod Postal:
300020
Oras:
Timişoara
Judet:
Timiş
Tara:
Tara: ro

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Ianuarie 2019  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
 
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna