Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Štampa

Evenimente curente

Event 

Title:
Expoziţie CLISURA DUNĂRII – MALUL SÂRBESC
When:
06.05.2016 - 06.06.2016 10.00 h
Where:
Bastionul Theresia - Timişoara
Kategorija:
Muzeul National al Banatului

Description

EXPOZIȚIE TEMATICĂ TEMPORARĂ

„CLISURA DUNĂRII – MALUL SÂRBESC. Patrimoniul natural, cultural şi turistic al Parcului Naţional Đerdap”, R. Serbia,

la Muzeul Banatului Timişoara, Bastion Theresia, nr. 4, Timișoara

perioadă 06.05. – 06.06.2016; INTRARE LIBERĂ; orar 10:00 – 20:00; LUNI este închis.

“Călătorule, bine ai venit în lumea fermecată a Clisurii Dunării.

Poate că ai trecut deja prin coridoarele curbate ale timpului malului stâng al Dunării, ai simțit briza Coșavei dunărene, mirosul de tei și salcâmul înflorit, ai văzut poate Babacaia și Cazanele Mici.

Dar, nu, nicidecum armonia întreagă nu este completă dacă nu cutreieri și malul drept, malul sârbesc.

Permite atunci pescarului bătrân, ca prin ochiurile setcăi, să îți prezinte magia masivului Veliki Štrbac, stolurile de pești din golful Porečki, țesătura argintie a zânelor de apă din Lepenski Vir, surâsul mut al secolelor Cetății Golubac. 

Aici, în continuare mărșăluiesc legiunile lui Traian, în timp ce Decebal, de pe malul celălalt îi sfidează și se spală pe față cu apa din Golful Mraconia.

Oare știi că roua miroase la fel pe ambele maluri?

Încearcă să cuprinzi luna cu privirea în timp ce se oglindește pe faleza de la Donji Milanovac iar mândrii pini bănățeni sfidează soarele pe buza căciulii Trescovățului. Aici secolele sunt mai mici decât un bob de strugure din Belobreșca, iar momentul este veșnic precum Dunărea.

Ia o scoică de la Hajdučka vodenica, așeaz-o pe urechea dreaptă şi vei auzi vuietul valurilor Mării Panonice despre care se spune că s-a strecurat chiar pe aici.

Odihnește-te pe pragul casei țărănești, vezi cum strălucește dulceața de gutui în borcane și cheamă apa rece de izvor de la care  îţi amorțesc dinții.

Treci peste spinarea balaurului, care oprește Dunărea chiar aici la Porțile de Fier, după care culege un măr și-l miroase, așa cum  miroase Tekia. 

Oare știi că de sub poalele Štrbac-ului se vede cel mai bine  laleaua bănățeană care prin aprilie începe să-şi fluture aurul? Oare știi că la casa sârbească ușa este veșnic deschisă, șlivovița curge în torente iar mirosul pâinii proaspăt scoase se amestecă cu cețile dunărene, despre care se spune că aici sunt cele mai dese? 

Călătorule, bine ai venit!”

text: dr Sretco Milanovici

În ultimi 10 ani, Clisura Dunării a cunoscut o creştere progresivă a vizitelor turistice. Procentual vorbind, cea mai mare parte a turiştilor şi iubitorilor de natură sunt din partea de vest a României, respectiv din Timişoara, cel mai mare centru economico – demografic din vestul României.

Un număr neînsemnat de vizitatorii cunosc faptul că şi pe malul sârbesc există un potenţial turistic foarte diversificat şi bine dezvoltat, un parc naţional (cel mai mare și cel mai cunoscut din Serbia), i-ar numărul turiştilor timişoreni (şi timişeni) care au traversat Dunărea (la trecerea de frontieră de la Porţile de Fier I) este şi mai mic. Real vorbind, ideea de organizare a expoziţiei de prezentare a acestui parc naţional cu toate valorile sale (naturale, culturale, turistice şi gastronomice) pe care poate să le ofere este de o mare importanţă pentru publicul timişorean, şi nu numai.

Printr-o expoziţie de prezentare atractivă, precum şi prin manifestări aparţinătoare interactive (ateliere, prezentări), expoziţia tematică doreşte să prezinte publicului timişorean toate atracţii naturale, culturale, turistice şi gastronomice ale Clisurii Dunării de pe malul sârbesc, care pot fi vizitate, respectiv ale Parcului Naţional Đerdap precum şi a zonei viitorului Geoparc „Đerdap”. La vernisajul acestei expoziţii vor fi invitaţi reprezentaţii unor ministere din cele două ţări (România şi Serbia), reprezentanţi consulari din Timişoara, instituţii publice (Consilii Judeţene, Primării, APM-uri, Universităţii, alte instituţii relevante) din jud. Timiş, Caraş-Severin, Arad, Hunedoara şi Mehedinţi.

Vernisajul expoziţiei este prevăzut pentru data de 05.05.2016, ora 19:00, în masarda B1 a Bastionului Theresia (str. Martin Luther, nr. 4), i-ar durata desfăşurări expoziţiei temporare tematice „CLISURA DUNĂRII – MALUL SÂRBESC, Patrimoniul natural, cultural şi turistic al Parcului Naţional Djerdap”, R. Serbia, va fi de la 06.05.2016. până la data de 06.06.2016.

            Tema de baza al expoziţiei planificate este promovarea patrimoniului natural, cultural şi turistic al zonei Parcului Naţional Đerdap precum şi zonei viitorului Geoparc „Đerdap”, care cuprinde teritorii administrative ale comunelor Golubac, Majdanpek, Kladovo şi Negotin.

            Spaţiu de expunere este mansarda B1 al Bastionului Theresia, nr. 4. 

 afis expozitie clisura dunarii

Venue

Map
Loc de desfășurare:
Bastionul Theresia
Street:
Hector nr. 1
ZIP:
300086
City:
Timişoara
State:
Timiş
Country:
Country: ro

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Oktobar 2020  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
   
 

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna