Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Štampa

Evenimente curente

Event 

Title:
CONCERT SIMFONIC
When:
23.01.2020 19.00 h
Where:
Sala Capitol - Timișoara
Kategorija:
Filarmonica ”Banatul” Timișoara

Description

afis 23 ian

Cu o zi înainte de ziua obişnuită de concert a filarmonicii, joi 23 ianuarie, maestrul Gheorghe Costin va dirija un program de trei lucrări din repertoriul romantic: Concertul pentru violoncel şi orchestră nr.1 în la minor op.33 de Camille Saint-Saëns, Elegia pentru violoncel şi orchestră op.24 de Gabriel Fauré şi Simfonia în re minor de César Franck.

O bună parte dintre marii critici şi compozitori europeni consideră concertul lui Saint-Saëns drept cel mai valoros dintre lucrările de acest gen pentru violoncel. A fost compus la vârsta de 37 de ani, în 1872, pentru un violoncelist de origine belgiană şi se pare că nu dezinteresat, pentru că după ce concertul a fost prezentat de către acest violoncelist, pe nume Tolbeque, care avea rude influente la Societatea Concertelor Conservatorului, iată că Saint-Saëns a fost imediat primit în această selectă societate muzicală. Astfel s-au întâmplat două lucruri bune, pentru că lucrarea este superbă. Urmând ideile lui  Franz Liszt, acest concert este conceput conform procedeului ciclic, de revenire periodică a unor idei principale care-i asigură unitatea. El se execută fără oprire între părţi.

Elegia lui Gabriel Fauré a fost compusă în 1880 ca parte lentă a unei sonate pentru violoncel şi pian. Sonata nu a fost terminată, deoarece compozitorul considera că nu este reuşită. În 1883 Fauré a orchestrat Elegia, devenind astfel o piesă de sine stătătoare. Ea a avut imediat un mare succes pentru că a oferit publicului emoţii, patos, virtuozitate, dar şi delicateţe. Ambele lucrări concertante vor fi interpretate de violoncelista Alexandra Guţu.

Compozitorul belgian César Franck a compus puţine lucrări, doar către sfârşitul vieţii, toate intrând în patrimoniul culturii universale ca foarte valoroase. Încurajat de succesul obţinut cu Variaţiunile pentru pian şi orchestră în 1885, el lucrează aproape doi ani la o simfonie în re minor, unde foloseşte cu succes structura ciclică întâlnită în lucrările lui Berlioz şi Saint-Saëns. Toate cele trei părţi sunt străbătute, în diferite moduri, de motivele ce apar la început, realizând o unitate în suflul romantic al simfoniei.  Premiera a fost la Conservatorul din  Paris, în februarie 1889, cu un an înainte de moartea compozitorului.

La fel ca şi Hector Berlioz, Franck a avut soarta de a fi preţuit mai târziu, pentru că la vremea ei simfonia sa a trecut neobservată. Mai apoi a făcut ocolul lumii ca o creaţie reprezentativă a acelei perioade. El a dăruit romantismului târziu o simfonie de referinţă, o lucrare monumentală, impunătoare. Prin talentul lui deosebit pentru armonie şi contrapunct, prin valenţele discursului său ciclic,  César Franck a realizat legături şi drumuri pentru viitor.

Venue

Map
Loc de desfășurare:
Sala Capitol
Street:
Bv. C.D. Loga nr. 2
ZIP:
300022
City:
Timișoara
State:
Timiș
Country:
Country: ro

Cauta in site

logo-romana-1

Evenimente în Timișoara

<<  Septembar 2020  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
 
    

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna