Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Fosta Bancă de Scont

banca de scont smallAdresă

Str. Gh. Lazar 1

Datare, denumiri şi funcţiuni istorice

1752 - prima casă existentă aici cu parter si etaj apartinea  maistrului constructor si membru in „magistratul urban”  (consiliul primariei Comunitatii Germane) Wenzl Lechner.

In 1828 apartinea Theresiei Plausits (Plavsici). În alte documente este menţionat Theodor Plavsic.

sconto-smallClăd. actuală, comanditar Miksa (Max) Steiner, a primit aut. de costruire la 12.09.1908 şi aut de folosire la 13.08.1909.

Clădirea adapostea Banca de Scont.

Stil arhitectural

Stilul anilor 1900, curentul szeceszió.

Arhitecti - Márcel Komor si Dezsö Jakab în maniera celebrului maestru budapestan al stilului szeceszió  Ödön Lechner.

Aspecte de unicitate

Remarcabilă este plastica fatadei, caracterizate prin forme unduite, corespunzand fazei ultime, cele mai evoluate,  a curentului szeceszió.  Limbajul plastic este expresionist, abstract. Nu se mai utilizeaza  elemente ale ordinelor clasice. Din păcate, unele detalii de feronerie şi de zidărie s-au pierdut definitiv.

Foarte expresive sunt ornamentele  din ceramică smălţuită colorată de Zsolnay (atât pe frontonul semicircular cu lobi discreţi, cât şi numeroase piese mai mici în formă de flori şi inimioare), care amintesc de stilul arhitectului catalan Antoni Gaudi, deşi arhitecţii  sus-mentionaţi afirmau că s-ar fi inspirat „din folclorul maghiar“.

Motivul stupului de albine (tipic băncilor în perioada Secession) apare evident pe frontonul din ceramică smălţuită, dar şi înglobat în portalul clădirii, deasupra intrării principale dinspre Str. V. Alecsandri.

Expresia plastică a clădirii a fost elogiată deseori de presa vremii, care a emis aprecieri   de genul: „cea mai elegantă clădire din oraş”, „o bijuterie de eleganţă a Timişoarei” etc.

Diverse

Max Steiner era fabricant de leşie şi acţionar fondator al Băncii de Scont. Casa construită era o „casă de raport” adică o clădire cu apartamente destinate închirierii. Datorită eleganţei casei şi a apartamentelor individuale (şi preţului cerut), evident că printre chiriaşi nu se găseau oameni de rând – între primii chiriaşi găsim un avocat, un director de bancă şi un angrosist. Bineînţeles chiriaşul principal era Banca de Scont, ce îşi avea aici sediul central. Proprietarul Miksa Steiner nu locuia însă aici.


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Mai 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
     
      

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna