Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Manastirea si scoala Notre-Dame

There are no translations available.

51. Mănăstirea şi şcoala surorilor de Notre-Dame

La invitaţia episcopului catolic Csajághy au sosit în Timişoara primele şase surori în anul 1858. Acestea au fost aduse de la München deoarece ordinul se făcuse cunoscut în Bavaria prin calitatea învăţământului oferit fetelor.

Deja în anul 1858 se deschidea şi un internat în cadrul mănăstirii. Însă aşezământul era extrem de sărac, călugăriţele munceau până la epuizare; conducătoarea (stareţa) mănăstirii moare  la doar patru luni de la sosire. În 1862 s-a inaugurat şi clădirea de azi, şi ordinul – şi împreună cu el, şi activitatea educaţională, a început să se dezvolte rapid.

Şi dintre tinerele din Timişoara au inceput tot mai multe să intre în rândul surorilor de Notre Dame. Astfel continuitatea ordinului în oraş a fost asigurată atât din sosiri ale unor surori din Germania, cât şi din noile primiri din rândul comunităţii locale. Au fost deschise şcoli noi în cartierele Fabric şi Iosefin.

Sfarşitul ordinului surorilor de Notre-Dame a venit curând odată cu instaurarea comunismului, în 1848. Le-a fost interzisă activitatea – predarea în şcoli, iar în întreaga ţară toate călugăriţe catolice trebuiau să se mute în domiciliu forţat. Surorile de Notre Dame au ajuns iniţial la mănăstirea de la Maria Radna, iar din 1952  au trebuit sa se mute şi de acolo – unele la Orăştie, altele la o fermă de la Popeşti-Leordeni, de lângă Bucureşti. Cele de lângă Bucureşti au avut o soartă tristă – iarna era atât de frig, încât apa îngheţa în camere.

În practică, acesta a fost sfârşitul unei comunităţi religioase ce s-a implicat foarte mult în educaţia tineretului din Timişoara.

 

 

Search the site

logo-engleza-1

Events

<<  September 2021  >>
 Mon  Tue  Wed  Thu  Fri  Sat  Sun 
  
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Exchange rate

 

european-cities-marketing-logo

For information about the other programmes financed by the European Union in Romania, as well as for detailed information regarding the membership of Romania in the European Union, please visit the website of the Representation of the European Commission in Romania.
The accuracy and the coherence of this website is the sole responsibility of the Municipality of Timisoara and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna