A fost construit în stilul baroc austriac, cu unele detalii rococo. Adăugirile din secolul al XIX-lea au fost înlăturate în cursul restaurării din secolul al XX-lea. Parterul este tratat ca un soclu cu bosaje, care sustine etajul I si II. Etajele prezinta o fatada ritmata de pilastri pe doua niveluri (formând așa numitul „ordin colosal“ = pe mai multe niveluri), cu capitele de factură corintică, constituind o compozitie tipica pentru arhitectura palatelor baroce vieneze din secolul al XVIII- lea.
În 1752 aici funcţiona Casa Camerală, iar în 1754 clădirea adăpostea şi locuinţa preşedintelui “Administraţiei Ţării” (a „landului Banat”). În 1779 - Casa Comitatului (probabil având forma actuală). În 1848 – 1860 Sediul “Ţării (landului) de Coroană-Voivodina Sârbească şi Banatul Timişean” (temporar în aşteptarea finalizării Palatului Dicasterial).
Începând din 1860 devine din nou - Casa Comitatului. Între 1885 – 86 se refac mansarda şi feroneria, arh. Jacques Klein. Din 1919 palatul devine prefectură a judeţului Timiş-Torontal. La mijlocul sec. al XX-lea găzduieşte Institutul Agronomic.
Începând din 1979 clădirea este restaurată ca muzeu, arh. Serban si Doina Sturdza. Începând din 1984 Muzeu de Artă. În 2006, inaugurat ca Muzeu de Artă al Banatului (practic restaurarea a durat 27 de ani şi nu este încă nici în prezent terminată 100%).
Sala mare de la etaj a găzduit festivităţi prilejuite de vizita unor impăraţi, regi şi prelati, dar şi a unor importanţi oameni de cultură (cum au fost muzicienii Franz Liszt, Johannes Brahms, Pablo Sarasate, George Enescu etc.).
Interioarele sunt foarte elegante şi bine restaurate – în mod deosebit scările. Le puteţi vedea vizitând colecţiile muzeului. Şi subsolul este renovat, se păstrează aici şi o fântână interioară din sec. al XVIII-lea.