Cartierele Iosefin și Elisabetin

Zona ocupată astăzi de cartierele Iosefin și Elisabetin nu a fost locuită, înainte de 1716. Cele două cartiere s-au dezvoltat la aproximativ 1 km mai la sud de cetatea Timișoarei.

În jurul cetății, nu se putea construi nimic pe această distanță, din motive de strategie militară (astfel încât, în caz de asediu, apărătorii să poată utiliza optim artileria împotriva inamicului). 

Delimitarea dintre cele două cartiere alăturate este practic imaginară, fiind realizată de Bulevardul 16 Decembrie 1989.

Cartierele Iosefin și Elisabetin aveau inițial un aspect rural. Primele amenajări în zonă au fost grădini de legume, date în arendă. Începând din 1744 s-au construit și case de locuit.

Cartierul Iosefin a primit această denumire în anul 1773, în cinstea împăratului Iosif al II-lea, fiul împărătesei Maria Theresia. Acesta a vizitat Timişoara de mai multe ori.

Cartierul Elisabetin a fost numit așa în cinstea Elisabetei (Sisi), împărăteasa Austriei şi regina Ungariei, soţia împăratului Franz Joseph și poartă această denumire începând cu anul 1896. Sisi a poposit de mai multe ori în Banat.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, după construcția Canalului Bega, în Iosefin a fost amenajat portul orașului (pentru calea navigabilă Bega-Tisa-Dunăre). Construcţia gării din Iosefin (1857) şi a liniei de tramvai dinspre centrul Timișoarei spre gară (1869) au condus la un salt în evoluţia cartierelor.

În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Iosefin s-au înființat numeroase fabrici și prăvălii. Parterul multor clădiri este ocupat și astăzi de spaţii comerciale și de asemenea, în acest cartier, se află și principala piaţă agroalimentară a Timișoarei.

Cartierul Elisabetin a cunoscut o dezvoltare urbană puternică în special după anul 1890.

Este o zonă rezidenţială tipică, cu multe case de locuit şi puţine magazine. Forfota omniprezentă în Iosefin lipseşte, în schimb aici sunt străduţe liniştite, cu case de locuit, unele fiind adevărate bijuterii ale arhitecurii anilor 1900.

Clădirile din Iosefin și Elisabetin poartă influenţe ale stilului baroc, eclectic, dar şi ale stilului anilor 1900 – (Art Nouveau, Jugendstil) și pot fi văzute, în special, pe bulevarde. 

Printre atracțiile Iosefinului se numără  podurile peste Bega, Palatul Apelor, Palatul Ancora, mai multe clădiri în stil Secession, Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică, Sinagoga din Iosefin, Casa Studenților, Teatrul Merlin.

Cartierul Iosefin este accesibil și cu vaporașele ce circulă pe Bega. Castelul de Apă, fostul Turn de Apă din Iosefin, este în prezent în curs de restaurare și refuncționalizare. La finalul lucrărilor  va fi un centru cultural atractiv și va oferi o perspectivă de la înălțime asupra Timișoarei. 

Pe aleile pentru plimbare și pentru biciclete, amenajate de-a lungul canalului Bega, se poate reveni spre centrul orașului.

În zona Elisabetin pot fi admirate frumoasele clădiri Secession din Piața Gheorghe Doja (printre care Casa cu Păuni şi Bufniţe, Casa cu Păuni), dar și Monumentul Sfintei Maria, Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică din Piaţa Bălcescu, Biserica Reformată - locul în care a început Revoluția Anticomunistă din 1989.  În același cartier pot fi văzute vechile și noile clădiri ale Politehnicii și Muzeul Consumatorului Comunist. 

Este utilă această pagină?