Apărut la est de cetatea Timişoarei, cartierul s-a dezvoltat iniţial ca o suburbie situată în afara fortificaţiilor. Până în anul 1716, zona cartierului Fabric nu a fost locuită, aici existând doar două mori de apă. După cucerirea Timişoarei de către austrieci, au fost înființate mai multe manufacturi și fabrici, prima fiind o fabrică de postav. Au fost construite și o fabrică de hârtie, o fabrică de mătase, o manufactură de produs sârmă şi mai multe cărămidării.
Prin urmare, numele cartierului Fabric (în germană Fabrikstadt, maghiară Gyárkülváros) provine de la fabricile care s-au construit aici încă de la apariția sa.
Primele locuințe au fost construite începând din 1744. La început, cartierul era împărţit pe etnii: românii și locuiau în Fabricul Vechi, iar germanii în Fabricul German. Romii s-au stabilit în zona actualei Gări de Est. În Fabric lucrau și italieni, francezi și spanioli, mai ales în comerț. Evreii, grecii, armenii și cehii completau caracterul multicultural al cartierului. Fabricul era cartierul timişoreanului de mijloc.
Piaţa Traian a fost proiectată de inginerii militari, în 1740, şi este o replică mai mică a Pieţii Unirii. Până în perioada interbelică, aici era o zonă foarte activă economic, cu nenumărate prăvălii.
Zona a cunoscut o dezvoltare deosebită în prima jumătate a secolului al XIX-lea. În jurul anului 1850, mai mult de jumătate din populaţia Timişoarei locuia în Fabric. Până în anul 1907, prin Fabric curgeau mai multe braţe ale râului Bega, care puneau în mişcare mica industrie, aflată în dezvoltare. În anii 1907-1910 canalele au fost acoperite, unele au devenit străzi.
Fabricul pe care îl vedem astăzi este mai ales produsul anilor 1880-1910, când aici s-au construit multe clădiri elegante, majoritatea în stil Secession.
Principalele atracţii ale cartierului sunt: Podul Decebal, Palatul Neptun, Ansamblul de clădiri Secession de pe Bulevardul 3 August 1919, Sinagoga din Fabric, Biserica Millennium, Monumentul Sfântului Nepomuk, Palatul Ştefania. În cartierul Fabric se află și Fabrica de Bere, în funcțiune și acum și cea mai veche fabrică de bere (1718) de pe teritoriul actual al României.