Timişoara este vestită ca fiind un oraş al premierelor, prin excelenţă un oraş al PREMIERELOR TEHNICE. Aflati câteva din realizările importante cu care se mândrește orașul.

Timişoara, fiind amplasată într-un teren mlăştinos, există o tradiţie străveche în domeniul lucrărilor hidrotehnice.

La începutul secolului al XIV-lea castelul  regelui Carol Robert nu putea fi construit fără cunoştinţele tehnice necesare pentru fundarea construcţiior în zone mlăştinoase.
În 1514 armata ţăranilor răsculaţi a lui Gheorghe Doja (Dózsa) încearcă să abată apa Begăi pentru a seca apa din şanţurile cetăţii.

1699 – Ese menţionat un prim arhitect al Timişoarei
Radonia Meimar. Radonia (Radogna) este un nume slav, din familia de nume Radu, Rado, Raduiev;  mimar înseamnă arhitect pe turceşte, ceea ce  constituie o premieră absolută pentru zona noastră  geografică.

În anul 1727 – 1728 se începe regularizarea râului Bega în amonte de Timişoara pentru a se asigura  :
     - Apa necesară noilor fortificaţii, (pentru terenul inundabil, cu rol de apărare, din jurul fortificaţiilor);
    - Secarea mlaştinilor din amonte şi din aval de Timişoara, pentru a face aerul mai sănătos şi a practica agricultura în zonele respective.
    - Un nivel de apă constant necesar canalului navigabil, care a fost executat între 1728 şi 1733 în aval de Timişoara şi care lega oraşul, prin Tisa şi Dunăre, de sistemul fluvial al Europei Centrale. Canalul, care a funcţionat peste două secole, a constituit primul canal navigabil de pe teritoriul actual al  ţării noastre.

Bega Ancora Small

În 1717 întreprinzători evrei construiesc la Timişoara o distilerie de vinars şi o fabrică de bere.
În anul 1718 funcţiona instalaţia de produs berea, amplasată în actualul Parc al Copiilor.
Aceasta a fost prima fabrică de bere de pe teritoriul actual al României.
De la mijlocul secolului al 18-lea fabrica se afla pe amplasamentul actual, care reprezintă cea de a treia locaţie în lunga istorie a fabricii de bere timişorene!

Bere Small

1732-1744 Cartierul Fabric - cea mai veche zonă industrială de pe teritoriul actual al ţării noastre.
În anul 1732 este menţionată „Fabrica de Postav”, prima manufactură de pe teritoriul actual al cartierului Fabric. Ulterior se construiesc şi alte manufacturi în această zonă.
În anul 1744 se aprobă construirea cartierului de locuit Fabric, cartier având în vecinătate terenurile manufacturilor, constituind cea mai veche zonă industrială de pe teritoriul actual al ţării noastre.

După ce s-a abandonat ideea realizării unui apeduct, care să aducă apa potabilă de la Giarmata, în anul 1732 se construieşte o maşină hidraulică pe o insulă a Begăi din cartierul actual Fabric. Maşina pompa apă filtrată din Bega într-un canal principal format din două conducte din lemn.
Acesta a constituit unul dintre cel mai vechi sisteme de aprovizionare cu apă de pe teritoriul actual al ţării noastre, dacă exceptăm apeductele subterane construite de romani în provincia Dacia în antichitate.

Mai târziu, în 1774 se construieşte în cartierul Fabric o nouă maşină hidraulică. Era un turn de cărămidă, înalt de 6 metri, în care se pompa apă dintr-o fîntână săpată. Din rezervorul din turn apa era distribuită la fântâni din cartierul Cetate.
Acest turn apare de atunci pe stemele oraşului.

Cetate Small 2
Începând din jurul anului 1727 se întocmesc planurile pentru reconstruirea pe o tramă stradală rectangulară, complet nouă, a cartierului Cetate.
Anterior, majoritatea construcţiilor de locuit erau executate din lemn. Noile construcţii trebuiau executate în mod obligatoriu din cărămidă (pentru a se evita incendiile în cazul unui asediu).


Concepţiile, care au stat la baza proiectării şi executării acestui cartier, reprezentau cele mai avansate principii urbanistice europene din acea vreme.
Cetatea Timişoarei a constituit cea mai amplă fortificaţie în sistem bastionar de pe teritoriul actual al ţării noastre.

1758 - Primele lucrări hidrotehnice – nodul de la Budint-Chizătău – vechi de 250 de ani, funcţionale şi astăzi
Între anii 1758 – 1763 întreg sistemul hidrotehnic al Banatului este revizuit şi modernizat sub conducerea inginerului Maximilien Frémaut. Datorită acestui sistem se asigura un nivel de apă constant în canalul Bega, de o mare importanţă pentru Timişoara.
Sistemul definitivat în Banat la mijlocul secolului al XVIII-lea este cel mai vechi sistem hidrotehnic de pe teritoriul actual al ţării noastre, care, cu îmbunătăţiri executate ulterior, funcţionează şi în prezent.

Klapka Small

Alte premiere:

1745 – construcţia spitalului orăşenesc, primul din România* (cu 24 de ani înaintea Vienei şi cu 34 de ani înaintea capitalei Ungariei); 

1760 – primul oraş al imperiului habsburgic cu străzile iluminate cu lămpi ( cu seu şi ulei); 

1771 – editarea primului ziar din România şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”; 

1815 – biblioteca lui Josef Klapka, prima bibliotecă publică de împrumut cu sală de lectură din Imperiul Habsburgic, din regatul Ungariei şi din teritoriile româneşti; 

1819 – se administrează prima data in Europa Centrala vaccinul antivariolic (25.03.1819);

Strauss Small

1823 – Janos Bolyai anunţă la Timişoara descoperirea primei geometrii
neeuclidiene din lume; 

1846 – Franz Liszt concertează la Timişoara, în Palatul Baroc

1847 – în curtea fabricii de bere are locul primul concert în afara Vienei al lui
Johann Strauss fiul; Timişoara devine în această perioadă un important centru european al muzicii.

1853 – se construieşte linia telegrafică Viena-Timişoara-Sibiu

1857 – primul oraş al României* şi al Imperiului Habsburgic cu străzile iluminate cu gaz (1.11.1857); 

1857 -  Timişoara este legată cu sistemul feroviar european prin construirea căii ferate. Continuată (1858) până la Baziaş, pe Dunăre, această cale ferată va servi
întreaga zonă a Balcanilor.

Tramvai Small

1869 – circulă primul tramvai tras de cai de pe teritoriul actual al României*, între Cetate şi Fabric (8.07-.1869);

1869 – primul oraş din România cu trafic fluvial regulat de marfă şi de pasageri

1881– se instalează reţeaua telefonică, şi prima centrală telefonică din Timişoara

Klapka Small

1884 - Primul oraș de pe continentul european cu iluminat stradal electric
În anul 1884 are loc o premieră absolută. Timişoara este primul oraş de pe continentul european în care s-a introdus iluminatul electric general al străzilor.
La Timişoara, iluminatul public stradal a fost proiectat şi executat de la început ca un sistem general, pentru un întreg oraş.
 
Reţeaua electrică acoperea de la început o arie de 10 km pătraţi. La Timişoara s-a iluminat de la început un întreg oraş, şi nu numai o stradă sau două, alimentate de către un mic generator local, cum s-a întâmplat începând din 1881 la Stockholm şi în 1882  la Berlin.

1886 – prima staţie de salvare din Ungaria şi România (2.12.1886);

1899 – circulă primul tramvai electric din Timişoara din cartierul Fabric la Gara de Nord (24.07.1899);

Turbina Small

1910 - „Turbinele” - prima hidrocentrală pe un curs de apă, de pe teritoriul ţării noastre.
Între 1907 – 1910 se construieşte pe Bega la intrarea în cartierul Fabric centrala hidroelectrică.  Construcţia are o însemnătate deosebită, atât din punct de vedere tehnic, cât şi arhitectural, fiind una dintre cele mai frumoase clădiri secession din patrimoniul industrial al Timişoarei. 


1938 – premieră mondială, prima maşină de sudat şine de cale ferată şi tramvai, invenţie a prof. Corneliu Micloşi;

1942 - se dă în funcţiune prima linie de troleibuze din România, la 15.11.1942 (la Bucureşti prima linie de troleibuze se inaugurează în 1949).
Primele vehicule timişorene sunt „filobuse” de la FIAT Torino. Termenul timişorean „firobuz” este traducerea directă în română a cuvântului italian „filobus”, şi nu se utilizează decât la Timişoara.

Teatru Small

1953 - Teatrele din Timişoara
Timişoara este unicul oraş din ţară în care funcţionează trei teatre de stat în trei limbi diferite. Alături de Teatrul Naţional în limba română, există Teatrul de Stat Maghiar (din 1952, devenit instituţie autonomă în 1956) şi Teatrul de Stat German (1953, autonom din 1956). In aceeaşi clădire funcţionează şi Opera Română din Timişoara.

1969 – primul computer alfanumetric din România, 
MECIPT1 (Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic Timisoara)  

Revol Small Placa

15 decembrie 1989 - Revoluţia Anticomunistă Română
Timişoara este oraşul în care, la 15 decembrie 1989, a izbucnit
Revoluţia Anticomunistă Română.

La 20 decembrie 1989 Timişoara este primul oraş liber
de comunism din România, 
deschizând astfel întregii ţări calea
spre înlăturarea dictaturii comuniste şi introducerea structurilor
politice democratice.

1996 – naşterea primului copil conceput in vitro, în România;

2001 – prima operaţie pe inimă, cu laser, din România; 

2001 – primul transplant medular la copil, din România;

2002 – introducerea în premieră naţională a sistemului de plată a taxelor şi impozitelor prin Internet;

2003 – primul transplant de celule stem, din România;

şi lista poate continua.

 

Este utilă această pagină?