Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Biserica sarbeasca

biserica sarbeasca smallAdresă

Str. Ungurianu 12

Datare

1744 – 1748 se construieşte Biserica (Catedrala) Episcopală Ortodoxă,  pe amplasamentul vechilor fortificatii existente in sec. al XVI-lea si demolate dupa 1740.

Turnurile existente in anul 1760, acoperite cu tablă de aramă, au fost supraînălţate în anii 1791-1792.

Denumiri şi funcţiuni istorice

Până în 1865, la despărţirea ierarhică dintre români şi sârbi, edificiul a fost Biserica (Catedrala) Episcopală Ortodoxă – mai exact Episcopia Ortodoxă a Timişoarei făcea parte din Mitropolia de la Sremski Karlovac.

 

Stil arhitectural

Cladirea este executată in stil baroc, cu unele elemente clasiciste, datorate poate  unor refaceri de la incep. sec. al XIX-lea.

Faţada principală, orientată către str. Ungurianu  este predominant clasicistă, cu unele elemente baroce. Tipică acestui stil este ritmarea faţadei prin pilaştri dorici la parter, ionici la etajul întâi şi corintici la etajul doi.

Edificiul a fost restaurat si in 1903, 1962-1964, 1982-1983 si 1993-2007.

Iconostasul vechi, opera a renumitului Stefan Teneţchi, a fost inlocuit intre anii 1830 - 1836 cu cel sculptat de catre Mihajlo Ianici si pictat de Constantin Daniel, supranumit Tiziano al Banatului în 1838 - 1843. Iconostasul a fost aurit de către Alexander Tapferer in anul 1839.

 

catedrala sarbi-smallAspecte de unicitate

Cercetătorii au remarcat calităţile deosebite ale  picturii interioare a bisericii.

Cripta adaposteste mormintele a sapte episcopi si 21 de ctitori ortodocşi.

Hramul bisericii este Înălţarea Maici Domnului. Biserica aceasta înlocuieşte o biserică mai veche, ce avea hramul Sfântului Gheorghe – ca şi domul romano-catolic aflat vis-a-vis. Vechea biserică nu se afla exact pe acelaşi loc cu cea construită la 1744; se pare că ea a fost amenajată în fosta moschee Seidi Ahmed, amplasată pe actuala stradă Gh. Lazăr, la mijlocul distanţei între intersecţiile cu străzile Ungureanu şi respectiv Mărăşeşti. A fost distrusă de un incendiu la 1737.

Catedrala reprezintă un monument istoric şi religios de primă importanţă, atât pentru Timişoara, cât şi pentru România şi Serbia.

 

Alte informaţii

În 1865, la despărţirea ierarhică dintre ortodocşii sârbi şi români, biserica rămâne Comunităţii Sârbe.

În principiu, biserica este deschisă zilnic între orele 8 – 17:30. Spunem „în principiu” deoarece în cazul unor evenimente (înmormântări) personalul trebuie să se deplaseze, deci biserica este închisă. Însă între 8-8:30 şi respectiv 17-17:30 au loc slujbe, deci biserica este deschisă.

În timpul zilei, prin curtea bisericii se poate ieşi direct în Piaţa Unirii, poarta de fier forjat fiind deschisă.


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna