


Casa cu Pomul Breslelor
Denumire actuală
Casa cu Pomul Breslelelor sau Casa cu Pomul de Fier
Adresă
Str. Proclamaţia de la Timişoara 3
Datare
1752 – Casa, cu două caturi, era în construcţie (şantier) şi aparţinea maistrului zidar, antreprenor la fortificaţii, Johann Lechner, care probabil a întocmit şi proiectul clădirii.
1828 – aparţinea comerciantului „Andreas Trandaphil” (Andrei Trandafir).
Stil arhitectural
Faţada iniţială - probabil baroc austriac. Faţada actuală - în stilul anilor 1900, curentul szeceszió.
Alte informaţii
Fraţii Johann şi Wenzel Lechner au lucrat între anii 1750 – 53 şi la Domul Catolic.
Negustorul Andrei Trandafir l-ar fi însărcinat pe meşterul Moritz Heim să instaleze „pomul de fier”, poate ca semn de casă. Pomul era legat de casă cu un lacăt mare, care a dispărut prin anii 1960. Acelaşi Moritz Heim a realizat un „pom de fier” şi la Arad (însă mai mic!).
În urma unor lucrări efectuate la interioarele clădirii (la parter) după cel de-al doilea razboi mondial au ieşit la lumină două picturi executate direct pe zid, una dintre ele reprezintă un ucenic care bate cuie şi aparţine pictorului bănăţean Franz Ferch; a fost realizată în perioada interbelică.
Astfel de pomi, înveliţi în tablă de fier, erau frecvenţi în spaţiul de limbă germană. Ca să înveţe o meserie, ucenicii trebuiau să călătorească şi să presteze muncă la diferiţi maiştri, să facă „practică” s-ar spune astăzi. Ajunşi într-un oraş nou, ei trebuiau să bată un cui în pomul oraşului repectiv, ca să demonsteze, că au fost acolo. Şi la Arad există un astfel de pom.
Originea acestui obicei provine dintr-o legendă: un tânăr ucenic ce se pregătea pentru meseria de lăcătuş dorea să poată fabrica lacăte ce să nu poată fi sparte de nici un hoţ. El a încheiat un pact cu diavolul – diavolul urma sa-l înveţe cum să realizeze asemenea lacăte (soluţia era simplă: să construiască un lacăt fără gaură pentru cheie), iar în schimb tânărul trebuia să-i ofere sufletul ca recompensă.
La parter a funcţionat vreme îndelungată restaurantul Hubertus al vânătorilor din Timişoara.
Cauta in site
Fotografii din Timișoara
Fotografii din Banat
Curs valutar
- 1