Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Liceul Nikolaus Lenau

liceul lenau1 smallAdresă

Str. Gheorghe Lazăr 2

Istoric, funţiuni

1879 - Şcoala Reală Superioară

1953 – „Şcoala Medie Mixtă Nr.2 cu limba de predare germană” se mută din spaţiile de pe Str. Nikos Beloiannis (actualul Liceu Loga) în clădirea de pe Str. Gh. Lazăr.

1957 – Şcoala Medie Mixtă Nr.2 primeşte numele Nikolaus Lenau.

1960 – Se deschid şi secţii cu limba de predare română şi maghiară, iar şcoala se numeşte ulterior numai: Liceul Nr.2.

Februarie 1970 – Şcoala se numeşte din nou „Liceul Nikolaus Lenau”.

Stil arhitectural

Stil eclectic clasicist. Frontonul, care marchează axul intrării la nivelul acoperişului, este neobaroc.

Ing. Heinrich Baader arhitect şi constructor Johann Reiber

Alte informaţii

În 1759 – 1765 pe exact acelaşi amplasament a fost construită “Primăria Rasciană”, primăria Comunităţii Ortodoxe din Timişoara. Primăria funcţiona deja în 1761 în acea clădire. Clădirea, ale cărei planuri se păstrează, avea poarta şi ferestrele poziţionate exact în acelaşi loc ca şi poarta şi ferestrele actuale, dar avea numai un parter şi un etaj.

Din 1780 (când Primăria Rasciană şi Primăria Nouă din Piaţa Libertăţii se unesc), vechea clădire a adăpostit numai teatrul din Timişoara. În 1790 sala festivă de la etaj este mărită. Abia în 1875 teatrul s-a mutat în clădirea actuală, din Piaţa Victoriei.

De la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în 1918, învăţământul liceal s-a efectuat numai în limba maghiară. În 1919 administraţia românească a organizat învăţământul şi în limbile naţionalităţilor conlocuitoare, reînnodând la Timişoara o tradiţie, care existase anterior anului 1876, adică existase pe vremea stăpânirii austriece.

În vechiul teatru („redută”) ce se afla aici a concertat şi tânărul Johann Strauss, în noiembrie 1847. La a doua venire a sa la Timişoara, în iulie 1874, se pare că sala nu mai era disponibilă (se aştepta în curând inaugurarea teatrului nou, iar pe strada Gh. Lazăr tocmai se construia Şcoala Reală în locul vechiului teatru), astfel că cele trei „seri muzicale” au loc în Fabric.


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna