Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Fosta cafenea "Cafe Spieluhr"

muzeul memorialul revolutiei smallDenumire

Fostul  "Cafe Spieluhr"

Datare

Clădirea apare ca terminată deja pe planul de la 1758. În anul 1828 îi aparţinea lui Ioan Stoianovici.

În secolul al XIX-lea a fost reconstruită în stil neobaroc.

Familia proprietarului locuia la etaj, iar la parter se afla restaurantul „Le Palatin”, cu mâncare simplă dar bună, şi care avea drept de a comercializa vin din producţia proprie.

În perioada interbelică a funcţionat aici Cafe Spieluhr, loc preferat de întâlnire al artiştilor timişoreni (şi al intelectualităţii în general); unii dintre ei locuiau sau îşi aveau atelierele pe aceste străduţe, alţii erau funcţionari la instituţiile din zonă: primărie, Muzeul Banatului.

Până în anul 2012 clădirea a fost gazdă a Muzeului Memorialul Revoluţiei, care în prezent s-a mutat în apropiere (str. Oituz nr. 2B) 

Pe perioada cât a fost deschis muzeul, a parter a fost amenajată o capelă interconfesională, ecumenică – cu o o pictură originală, reprezenând pe Sf. Ioan de la Partoş (un sfânt ortodox ce a trăit în Banat, catedrala ortodoxă poartă hramul său) şi pe Sf. Gerhard (Gerhard de Sagredo a fost primul episcop al diocezei de Cenad, precursoare a diocezei de Timişoara, si el a fost sanctificat).

 

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Iunie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
 
    

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna