Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Monumentul Sf. Maria şi a Sf. Nepomuk

maria-nepomuk-smDenumiri:
Monumentul are două denumiri – utilizate în acelaşi timp: "Monumentul Sfintei Maria" şi "Monumentul Sfântului Nepomuk". Ambele sunt (şi erau) corecte, dar puteau da nastere la confuzii: mai exista o "Maria", destul de celebră şi ea, se găseşte în piaţa omonimă din Iosefin, şi de asemenea un Nepomuk mai gasim lângă biserica catolică Millennium din Fabric. De aceea e numit cel mai des "Monumentul Sfintei Maria şi a Sfântului Nepomuk".

Apariţie, evoluţie:
Statuia actuală înlocuia la 1756 statuia mai veche şi mai modestă ce-l reprezenta pe Sfântul Nepomuk, sfânt protector al catolicilor din Banat. Deoarece această primă statuie fusese sculptată într-o gresie cu rezistenţă slabă, ea a fost inlocuită cu valoroasa statuie care ne încantă privirile şi azi. Iar vechiul Nepomuk a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locuri din oraş, ajungand în final în faţa bisericii parohiale catolice din cartierul Fabric.

Epidemia de ciumă din 1738-1739 a costat vieţile a circa 1000 dintre cei 6000 de locuitori ai Timişoarei. Încă din 1739 adminstraţia oraşului reprezentată de primarul Solderer a depus un jurământ solemn să facă diferite fapte bune, ca semn de mulţumire pentru încetarea epidemiei. De asemenea, şi „fraţii nepomuceni”, o asociaţie religioasă din oraş, doreau să comande o lucrare de artă pentru comemorarea epidemiei. Se pare că fraţii nepomuceni au emis comanda de execuţie a Monumentului Sf. Maria şi Sf. Nepomuk.

sf nepomuk-smArtistul ales a fost Raphael Donner, însă acesta nu a putut executa el însuşi lucrarea.
Sculptorii au fost Wasserburger şi Blim, cărora le-a luat trei ani ca să termine monumentul (1753-1756).

Pe soclul baroc sunt reprezentate scene din viata Sfântului NepomukŞ
Pe faţada principală se observă chiar scena morţii sale: a fost aruncat în râul Vltava din Praga.
Pe colţurile soclului stau statuile sfinţilor Sebastian, Rochus şi Karl Borromeus (aceiaşi ca şi la monumentul Sf. Treimi din Piaţa Unirii).
Pe coloană, mai jos de Sf. Maria este reprezentat Sf. Ioan de Nepomuk, flancat de îngeri.
Sfânta Maria poartă coroană şi ţine în mână un crin, simbol al purităţii.

Însă nici acest monument nu a stat aici mereu. După înfrângerea revolutiei din 1848-1849 (garnizoana cetăţii Timişoara avusese un rol important în victoria armatei imperiale) şi aspectul pieţei a fost afectat – în fond era normal ca aspectul pieţelor importante să fie modificat în funcţie de „direcţia” politică (Ceauşescu a dus aceste tendinţe la extrem). Astfel, exact în această piaţă – adică exact în locul în care se manifestase revoluţia la Timişoara a fost dezvelit un monument „al fidelităţii” (oficial monumentul „Victoria”) în prezenţa tânărului impărat Franz Joseph. Pe soclu era trecută inscripţia „ [ dedicat...] apărătorilor credincioşi ai cetăţii Timişoara”.

În consecinţă monumentul Maria-Nepomuk a trebuit mutat. Deşi monumentul „Victoria” a devenit uşor jenant din punct de vedere politic după compromisul (Ausgleich) survenit între Austria şi Ungaria în 1867, totuşi abia în perioada interbelică acesta a fost indepărtat (mutat în cimitirul din Calea Lipovei), iar abia la sfârşitul anilor ''60 ai secolului trecut monumentul Maria-Nepomuk a putut reveni la locul iniţial din Piaţa Libertăţii.

Monumentul Sf. Maria a fost avariat serios în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Imaginile din acea perioadă ne înfăţişează ansamblul statuar ciobit de gloanţe; acesta a fost restaurat în 1992-1993.

Pe data de 17 Decembrie 1989 Piaţa Libertăţii şi străduţele învecinate erau teatrul unor confruntări civile – adevărate lupte de stradă, între armată şi protestatari; luptele erau caracterizate de avansări şi retrageri succesive ale ambelor tabere. Au existat şi victime, morţi şi răniţi. O placă ce comemorează una dintre victime se află montată pe zidul comenduirii garnizoanei timişoara – asupra acestei femei şi asupra soţului ei a fost deschis focul, fără avertisment.

Mărturiile consemnează un tanc ce se învârtea prin Piaţa Libertăţii, pe spaţiul verde din jurul statuii, în încercarea de a trece peste demonstranţi. În aceste momente tensionate, un tânăr s-a prins de ţeava tancului, în uralele revoluţionarilor. A fost nevoie de mai multe manevre bruşte prin piaţă pentru ca tancul să se poată scutura de protestatarul agăţat.

Monumentul a fost restaurat în anul 2015.


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna