Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Palatul Emmer

emmer -smAdresă
Str. Mercy 7

Datare
Aut. de constr. 27.02.1906, aut. fol.09.01.1907.

Stil arhitectural
Stilul anilor 1900, curent szeceszió.

Arhitect László Székely

Dintre construcţiile arhitectului Székely, această clădire este cea a cărei expresie plastică se apropie cel mai mult de „fazele florale” ale curentelor Art Nouveau şi Coup de Fouet din Belgia şi Franţa.

În casa scărilor, la parter, se află o nişă al cărei ancadrament este bogat decorat. Şi curtea interioară este interesantă (şi tipică), se observa din curte cum casa scărilor iese puternic în exterior (rezalit), probabil în intenţia de a utiliza cât mai eficient atât volumul util al clădirii, cât şi curtea în sine.

Arh. Mihai Botescu (care a realizat fotografiile pentru volumul omagial dedicat arhitectului László Székely) consideră că atât datorită compoziţiei şi detaliilor faţadei principale, cât şi a detaliilor şi proporţiilor intrării şi a casei scărilor, acest edificiu este unul dintre cele mai reuşite exemple de arhitectură a anilor 1900 din Timişoara.

Comanditar
Ferencz Emmer

Acces
La parter se află magazine şi un bar care ocupă parţial şi etajul 1.

În clădire (cu acces din curtea interioară) se află acum apartamente şi mici sedii de firme. Se poate intra în curtea interioară şi pe casa scărilor (există interfon la stradă, însă uşa este adesea deschisă – mai ales în cursul dimineţilor), acestea fiind interesant de vizitat.

 


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Mai 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
     
      

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna