Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Prefectura

prefectura smallAdresă
Bd. Revoluţiei din 1989  nr. 17

Datare şi  funcţiuni istorice

1938 – 1943

Arh. Victor Vlad şi colaboratorii, constr. Constantin Purcariu

În timpul „Dictaturii Regale” România a fost împărţită în „ţinuturi”.

Edificiul urma să fie sediul Ţinutului Banat – Crişana.

Ulterior a fost sediul administrativ al Regiunii Timişoara, denumită mai târziu Regiunea Banat.

După ce Ceauşescu a desfiinţat regiunile, pentru că i s-a părut că acestea fiind prea „mari”, pot face concurenţă puterii centrale (adică în final puterii sale personale), şi a reintrodus judeţele considerând că acestea fiind „mici”, el şi familia sa le poate controla mai uşor, edificiul a adăpostit Consiliul Popular al Judeţului Timiş.

La ora actuală edificiul adăposteşte Prefectura Judeţului Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş, precum şi birourile unora dintre instituţiile şi serviciile aflate în subordinea lor.

Clădirea este situată central, pe unul dintre bulevardele principale ale oraşului. Interiorul clădirii este tipic pentru clădirile administrative din perioada interbelică. Adesea pe holul central de la etajele 1 si 2 se desfăşoară expoziţii .

Stil arhitectural

Modern cu elemente clasiciste. Expresia plastică a faţadei simetrice este determinată de coloanele angajate, aparţinând ordinului corintic „colosal” (pe trei niveluri – la et. I, II şi III).

Pentru că s-au utilizat unele procedee de compoziţie practicate în Germania în aceeaşi perioadă,  unii cercetători încadrează clădirea în „curentul fascist” al arhitecturii moderne.

Ornamentaţiile sunt destul de sobre, pe faţadă cele mai interesante sunt capitelurile coloanelor. Doar pe părţile laterale se observă casete repetitive cu reliefuri de inspiraţie populară: un ţăran şi o ţărancă.

Alte informaţii

1.  Construcţia a fost proiectatată  iniţial în 1933 pentru „Şcoala de Fete Sofia Imbroane”,  arh. Mathias Hubert, colab. Cornel Liuba, Edmond Stanzel, proiect care nu a fost finalizat.

2.  Alături de marele arc de triumf al Teatrului Naţional, Palatul Prefecturii este a doua clădire reflectând  curentele fasciste în arhitectura modernă a Timişoarei.

Ambele edificii au conexiuni cu “Dictatura Regală”, prima dictatură din sec. al XX-lea din România.

Expresia plastică a acestei clădiri a fost foarte pozitiv apreciată în anii 1950, în perioada stalinistă a „realismului socialist”. Dictaturile de „stânga” şi de „dreapta”  apreciau aceleaşi limbaje arhitecturale!

În ambele clădiri s-au petrecut evenimente importante legate de prăbuşirea dictaturii comuniste, ultima dictatură din România în sec. al XX-lea!

Deoarece în timpul comunismului aici se aflau atât sediul Consilului Popular al Jud. Timiş, cât şi sediul organizaţiei judeţene a Partidului Comunist Român, clădirea a fost „vizată” de evenimentele din Decembrie 1989. De fapt, pe strada alăturată Filipescu a apărut şi în noiembrie 1987 o inscripţie mare, foarte vizibilă, „Jos Ceauşescu”.

Primele tentative de demonstraţii au avut loc încă pe data de 16.12.1989, iar pe data de 17.12.1989 accesul spre aceasta instituţie de interes major a fost blocat atât dinspre Parcul Decebal, cât şi dinspre Hotelul Continental. După lupte intense purtate deci pe ambele fronturi, protestatarii au reuşit să intre în clădire, însă doar pentru scurt timp – în curând a fost reocupată în mod violent de forţele de ordine. Se consemnează că, de frica lor, unii dintre protestatarii surprinşi în interiorul clădirii s-au aruncat pe geam de la etajul 1 şi chiar de la etajul 2.

Se pare că devastarea acestei clădiri a fost ceea ce l-a făcut pe Ceauşescu să înţeleagă gravitatea situaţiei, şi l-a determinat să ordone deschiderea focului în Timişoara, în cadrul şedinţei operative de analiză a evenimentelor de la Timişoara, pe data de 17 Decembrie 1989.

  

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna