Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Şir arhitectura 1900

ciobanu-smallPalatele Ciobanu – Gombos – Klein – Banca Timişiana

Aceste clădiri se află vis-a-vis de Hotel Continental şi reprezintă o suită foarte reuşită (dar rar remarcată) a arhitecturii 1900 (asa-zisul Secession) din Timişoara. Deşi destul de diferite ca limbaj plastic, toate patru palatele au cornişa la aceeaşi înălţime, ceea ce subliniază ideea de „unitate în diversitate”.

Sunt frapante dimensiunile acestor palate – altele de dimensiuni asemănătoare, unite de asemenea în front continuu, nu găsim decât în Piaţa Victoriei – şi parţial pe Bvd. 3 August 1919 din Fabric. Este evidentă similitudinea acestei zone cu Piaţa Victoriei, care s-a dezvoltat iniţial tot ca un bulevard foarte lat (deci nu a fost gândită ca o piaţă) care să facă conexiunea cu Iosefinul. Şirul de palate la care ne referim se află tot pe un bulevard principal – anume cel spre Fabric. Însă evoluţia acestei zone nu a mers până la capăt, căci situaţia nu era atât de favorabilă: pe partea opusă frontul străzii era dominat de clădirea Cazarmei Transilvaniei (pe locul ocupat actual de Hotel Continental), joasă şi de un baroc cazon, ne-spectaculos; lipsea şi un cap de perspectivă frumos al bulevardului, aşa cum era faţada teatrului în Piaţa Operei. Şi este foarte probabil ca resursele financiare ale investitorilor privaţi să nu permită apariţia concomintentă a două „centre” noi.

Primul din şir este Palatul Ciobanu (deşi este ultimul construit: 1924-1926, la distanţă mare faţă de celelalte). Este practic unul dintre ultimele palate Secession construite în oraş şi dovedeşte evoluţia comanditarilor români în Timişoara începutului de sec. XX. Totuşi, în mod surprinzător, nu aparţine ultimului curent – cel geometrizant, al Secession-ului, ci are o decoraţie exterioară destul de abundentă; sunt de remarcat figurile de pe fronton: ciobănaşul şi ţăranca cu suveică – tema ţăranului român se va repeta un deceniu mai târziu la un edificiu de cu totul altă factură, anume la clădirea Prefecturii. Apar şi elemente neoclasiciste (coloanele) dar şi baroc (urnele, forma frontonului). Colţul este rotunjit şi bogat decorat, cu fronton secundar.

Este cel mai impresionant dintre cele patru clădiri, şi asta nu doar datorită dimensiunilor.

Următoarele două clădiri – Palatul Gombos (comanditar Lipot Gombos, aut. constr. 22.12.1912) şi respectiv Palatul Klein (Jenö Klein; aut. de construire 28.07.1911). Acestea corespund mult mai bine momentului în care au fost create, nu sunt „anacronice”. Se observă utilizarea mai redusă a formelor curbe, şi tendinţa spre geometrizare. Ambele clădiri prezintă bowindouri pe trei etaje.

Ultima clădire este Banca Timişiana (Bvd. Revoluţiei din 1989 nr. 1; aut. de constr. 28.07.2009, terminată 1914, arhitect Josef Kremer jun.); era o bancă a românilor din monarhia austro-ungară. A fost cunoscută o perioadă şi ca Banca Victoria; astăzi ea adăposteşte la parter sediul Băncii Italo-Romena şi încă câteva magazine, iar la etaj birouri şi apartamente. Arhitectura ei este tot în stilul anilor 1900, curentul clasicist cu elemente ale ordinului doric; prezinta coloane în ordin doric „colosal” (parterul serveşte ca bază pentru pilaştrii dorici pe trei niveluri). Decoraţiile sunt puţine şi geometrice, ceea ce sporeşte sobrietatea clădirii.

Altele

Familia Ciobanu era o veche familie românească, provenind din zona Munţilor Apuseni (împrejurimile localităţii Roşia Montană). Era una dintre cele mai distinse familii de intelectuali din oraş.

Simpatic este felul în care a apărut denumirea Străzii Hector. Iniţial, strada nici nu avea nume, mult timp fiind doar o scurtă fundătură – căci străpungerea bastionului nu s-a realiza decât prin anii 1960. Acest nume provine de la numele câinelui de vânătoare al familiei Hector. Câinele a fost călcat de o maşină chiar la colţul clădirii, şi de aici a rămas denumirea de „fundătura lui Hector”, oficializată mult mai târziu.

 

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna