Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Spitalul Militar

spitalul militar smallAdresă

Str. Gh Lazăr 7, str. Brediceanu 6

Datare

1764 – 1766

1817 - 1818 - supretajat

1849 – bombardat,  reconstruit mijl. sec. al XIX-lea

1894 - renovat

Stil arhitectural

Clădirea şi-a pierdut mare parte din decoraţiile, care îi confereau caracteristicile stlistice. Se păstrează bosajele puternice, de factură clasicistă, care ritmează expresiv faţadele.

Clădirea este de mari dimensiuni – practic ocupă singură un cvartal întreg, ceea ce vorbeşte de la sine de rolul de oraş-garnizoană pe care l-a jucat Timişoara după 1716. Are trei curţi interioare (fără elemente deosebite) legate succesiv, cu treceri pe sub bolţi.

Legende

Se povesteşte, că în anul 1843, în acest spital s-ar fi operat pentru prima oară pe teritoriul actual al României utilizându-se anestezia. O placă fixată pe faţada dinspre Str. Mărăşeşti ne aminteşte acest lucru.

Altele

A fost cerută deja la Ministerul Apărării preluarea spitalului de către Primărie. În ideea modificărilor radicale ce urmează a se face în Piaţa 700, accesul pietonal dinspre Piaţa 700 înspre cetate (înspre Piaţa Unirii) urmează a se face iniţial subteran, apoi prin curţile actualului spital.


 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Aprilie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
   
  

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna