Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Casa Arhiducelui

arhiduce-smallPe cealaltă latură a Pieţei Micloşi, pe Bd. 3 August 1919, nr. 11 A, 11B, colţ cu bulevardul, se află „Casa Arhiducelui”. Amplasarea de construcţii în această zonă a fost permisă numai după ce în anul 1868 lăţimea „Esplanadei”, terenul din jurul cetăţii pe care nu era permis a se construi, a fost redusă de la 948 la 569 m de la limita fortificaţiilor Cartierului Cetate către cartierele exterioare. Abia atunci s-a putut construi pe terenurile de pe latura de est a pieţei şi până în Piaţa Traian de astăzi.

Clădirea este clădită în stil eclectic, similar curentului Second Empire, caracteristic mijlocului celei de a doua jumătăţi a sec. al XIX-lea.

A fost prima casă cu două etaje din Fabric. De la proprietarul ei iniţial, Karl Kunz, clădirea a fost cumpărătă în anul 1873 de către arhiducele Johann Salvator de Austria-Toscana, din familia domnitoare de Habsburg-Lorena. Din cauza spiritului său neconformist, arhiducele, colonel de artilerie, a fost mutat disciplinar de la Viena la Timişoara. După câţiva ani, arhiducele nonconformist, supranumit „Gianni”, a renunţat la toate titlurile sale, şi-a luat numele burghez Johann Orth, s-a căsătorit cu o dansatoare, şi-a luat licenţa de căpitan de vapor şi a dispărut fără urmă într-o călătorie în jurul lumii în 1890.

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  August 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
      
     

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna