Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Cartierele Iosefin, Elisabetin

iosefin-smallPână după anul 1716 zona de astăzi a cartierelor actuale Iosefin şi Elisabetin, situate la sud-vest, respectiv sud de cartierul Cetate, nu a fost locuită. Aici nu existau nici un fel de construcţii (exceptând aşanumitul „val roman”, a cărui dată reală de execuţie nu se cunoaşte, dar care traversa actualul cartier Iosefin).

Primele construcţii au apărut în actualul cartier Elisabetin. Este vorba despre Capela Rosalia ridicată în 1739-1740, casa căpitanului inginer Dissel (Distel) şi Cambiatura (locul de schimb al cailor de poştă). Din documentele din anii 1746 şi 1750 nu reiese clar, dacă aparţinea lui Dissel numai casa de vară, sau şi „cambiatura”. Numeroase documente indică clar faptul că nu existau alte construcţii în această zonă în anii 1746 – 1750. Aceste proprietăţi şi clădiri au fost denumite „Maierele Vechi”, probabil în anul 1744, când s-a aprobat construirea la nord-vest de acestea a unui cartier de locuit nou numit „Maierele Noi” (nucleul iniţial al actualului cartier Iosefin). Termenul „maiere” provine din germană şi înseamnă „curte arendată împreună cu construcţiile aferente”.

După 1750 a apărut un cartier de locuit între actualele Piaţa Bisericii şi Str. Cozia, la sud de Esplanada, numit   Maierele Vechi Valahe şi era locuit în mare majoritate de români. În jurul străzilor actuale Romulus şi Odobescu s-a dezvoltat Cartierul Maierele Vechi Germane, locuit de germani.

elisabetin-smCu timpul, cele două cartiere s-au unit şi au primit în anul 1896 numele de Elisabetin, în cinstea Elisabetei, împărăteasa Austriei şi regina Ungariei, cunoscută mai ales sub numele de „Sissi, împărăteasa rătăcitoare”, care călătorea prin lume însoţită doar de câte o doamnă „de onoare”, după ce Kronprinz Rudolf, fiul ei, s-a sinucis.

(Sissi, o brunetă de o frunuseţe tulburătoare, a fost soţia împăratului rege Franz Joseph, care murind în 1916 a supravieţuit tuturor membrilor mai apropiaţi ai familiei sale: Dacă fratele său, Maximilian împăratul Mexicului, a fost condamnat şi executat de revoluţionari în 1876, fiul lui Franz Josef, Rudolf, s-a sinucis în 1889. Soţia lui Franz Josef, Elisabeta „împărăteasa rătăcitoare”, a fost asasinată în Elveţia în 1898. Iar următorul prinţ moştenitor, Franz Ferdinand, a fost asasinat la Saraievo în 1914,
pretext pentru izbucnirea Primului Război Mondial).

Cartierul Elisabetin a avut vreme îndelungată un aspect rural. Abia după anul 1890 cunoaşte o dezvoltare urbană puternică.

Nucleul iniţial al actualului cartier Iosefin a fost aprobat în anul 1744. El a fost trasat „la planşetă”, având trei străzi principale: actualele străzi Dragalina, Bolintineanu – Văcărescu şi Pop de Băseşti – Maniu, la sud-vest de Esplanadă - câmpul lat de 948 m pe care era interzis a se construi. Era locuit de germani şi se numea Suburbia Germană sau Noile Maiere Germane. În 1773 primeşte numele de Iosefin în cinstea împăratului Iosif II, fiul Mariei Theresia.

Cartierul Iosefin a avut un caracter rural până la racordarea Timişoarei la sistemul feroviar al Europei Centrale în 1857, când   s-a construit la nord de acest cartier prima gară a oraşului. După realizarea mai multor legături feroviare şi amplasarea mai multor unităţi industriale, Iosefinul se dezvoltă rapid în a doua jumătate a sec. al XIX-lea.

Atracţiile cartierului Iosefin-Elisabetin:

marshall-2019  palatul apelor 2019  b reformata2019
      Palatul Marschall      Palatul Societăţii de
Hidroameliorări Timiş-Bega
Palatul Comunităţii Reformate
monumentul sf. maria-2019 pauni si bufnite2019 pauni-2019
   Monumentul Sf. Maria     Casa cu păuni si bufniţe           Casa cu păuni
 .
 poarta frumoasa 2019  b ortodoxa din iosefin2019  casa de economii-2019
   Casa cu poartă frumoasă    Biserica Ortodoxă Română
             din Iosefin
    Fosta Casă de Economii
             din Iosefin
 .
pisica 2019  royal-2019  splendid-2019
   Palatul Alexandru Pisică         Fostul Hotel Royal         Fostul Hotel Splendid
podul metalic 2019 biserica cat iosefin2019 biserica notre dame 2019
        Podul Metalic  Biserica Catolică Parohială
             din Iosefin
    Complexul Surorilor de
            Notre Dame
sinagoga iosefin-2019 ancora-2019  turn apa la iosefin-2019
    Sinagoga din Iosefin          Palatul Ancora    Turnul de Apă din Iosefin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte atracţii turistice din zona Iosefin-Elisabetin:

Podul Maria

Palate Piata Mocioni

Casa de Raport a municipiului din Iosefin

Casa Rudolf Menczer

Palatul Albert Schott

Casa Turcească (Casa Dissel)

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Iunie 2022  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna