Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Monumentul Sf. Maria

monumentul sf. maria-2 smallLocaţie: Piaţa Sf. Maria, inaugurat 1906, sculptor György Kiss, arh. László Syékely

Monumentul prezintă o expresie plastică sobră, în stilul anilor 1900, curentul szeceszió eclectic, cu elemente neoromanice şi gotice.

O legendă afirmă că monumentul a fost ridicat pe locul în care Gheorghe Doja (Dózsa), conducătorul în războiul ţărănesc înfrânt la Timişoara, ar fi fost executat în 1514. 

Doja,  „Regele ţăranilor”, a fost pus pe un tron de fier şi încoronat cu o coroană, ambele înroşite în foc. Carnea sa, smulsă cu cleşti înroşiţi în foc, ar fi fost dată spre mâncare căpitanilor săi. Călugărilor iezuiţi, care cântau imnuri religioase, li s-ar fi arătat chipul blând al Fecioarei Maria. Legenda are o mică hachiţă: Ordinul Iezuiţilor a fost întemeiat abia în 1533 – 1540. În 1514 nu existau călugări iezuiţi!

O altă legendă povesteşte că execuţia a avut loc lângă castel, de la o fereastră a căruia conducătorii nobilimii, Zápolya şi Báthory, ar fi privit sinistrul spectacol. Atunci execuţia nu putea avea loc pe amplasamentul actualei pieţe, care e situată prea departe de castel.

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Iunie 2021  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
 
    

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna