Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Domul Catolic

Domul, reprezintă cel mai important monument baroc din Banat. Este biserica episcopală romano-catolică, în care se ţin slujbe în limbile română, germană şi maghiară. Datorită acusticii deosebite aici pot fi audiate concerte de orgă remarcabile. Orga a fost construită în atelierele Wegenstein din Timişoara.

domul

 

 

Denumire actuală

Domul, Biserica Episcopală  Catolică

Adresă

Piaţa Unirii 12 

Denumiri istorice

Biserica Principală, Hauptkirche

Datare

Fundat la 6.08.1736, terminat 1774

Stil arhitectural

Baroc austriac, tipic pentru „ctitoriile imperiale”. Turnurile sunt asemănătoare cu cele ale Bisericii Sf. Treime din Salzburg, proiectată de către Johann Bernhard Fischer von Erlach (tatăl), unul dintre cei mai de seamă arhitecţi în slujba Habsburgilor. În ansamblu, volumul domului este mai echilibrat decât al acelei biserici.

Multe elemente de limbaj ale domului amintesc de stilul lui Joseph Emanuel Fischer von Erlach (fiul), care de asemenea a jucat un rol important la proiectarea unor „ctitorii imperiale”. Unele surse afirmă că  domul timişorean ar fi fost realizat pe baza unui „plan tip” al acestuia din urmă.

La 14.03.1736 căpitanul inginer Kaspar Dissel din Timişoara prezentase trei variante pentru construirea domului, de aceea unele surse sugerează, că el ar fi autorul domului. O altă sursă îl numeşte pe vienezul Johann Jakob Scheiblauer, ca fiind proiectantul domului.

Remarcabilă este faţada principală, ritmată de pilaştri, ionici la partea inferioară şi corintici la cea superioară. Triplarea muchiilor pilaştrilor conferă contururilor vibraţia şi ritmul caracteristic alcătuirilor baroce. Curbura concavă a corpului central al faţadei, forma curbă a frontonului acestuia, unduirea acoperişurilor turnurilor şi al ediculului de intrare sunt elemente de limbaj arhitetural tipice compoziţiilor baroce.

Conducerea  şantierului

      1736 –1750 - Kaspar Dissel

      1750 – 1753 - Johann si Wenzel Lechner

      dupa 1756 - Carl Alexander Steinlein, Johann Theodor Kostka

      în ultima etapa de constructie: maistru constr. Philipp Maurer

 Lucrări de restaurare

      2003 – 04 - arh. Mihai Botescu

Interiorul nu prezintă aspectul supraîncărcat specific catedralelor baroc.

Pictura altarului principal: 1754 -  Michel Angelo Unterberger directorul Acdemiei de Arte dinViena.

Cele opt altare laterale (în stil baroc cu unele elemente rococo) au fost terminate aproximativ în anul 1772 de  Johann Nepomuk Schöpf şi alţi artişti.

Orga este o lucrare a meşterului timişorean  Leopold Wegenstein. Firma Wegenstein era cel mai cunoscut constructor de orgi de pe teritoriul actual al României. Orgile Wegenstein pot fi şi azi întâlnite nu doar în Banat, ci şi în multe biserici mari din Transilvania. Ceasurile din turnuri au fost create de meşterul timşorean Kidl.

Aspecte de unicitate

Domul este cel mai important monument baroc din Banat şi totodată cel mai important monument religios romano-catolic din Banat.

În criptă sunt înmormântaţi mai mulţi episcopi ai diecezei catolice a Cenadului, precum şi unii dintre guvernatorii Banatului, comandanţi militari sau înalţi ofiţeri. Din păcate toate sarcofagele sunt simple şi modeste, lipsesc pietrele funerare cu bogată decoraţie baroc (cum poate ne-am fi aşteptat). 

Din istoria domului

1. Istoria domului este legată şi de ultimele lupte cu turcii, de ultimul război austro-turc 1788-1791. Domul a servit atunci ca depozit militar, în special ca depozit de sare.

Războiul a început între Rusia şi Imperiul Otoman 1787 – 1792, ceea ce a declanşat şi implicarea altor puteri. În 1788 Suedia atacă Rusia şi Austria atacă Imperiul Otoman, ambele fără declaraţii de război (Austria a susţinut că ar fi oferit după începerea ostilităţilor  o declaraţie de război turcilor). În realitate, se sconta pe o victorie rapidă a ruşilor, iar Austria voia să impiedice ca aliata ei, Rusia, să ocupe singură Balcanii.

După prima surpriză a atacului austriac, turcii reuşesc să învingă trupele austriece (printre care se număra şi Regimentul Valah-Ilir de Grăniceri din sudul Banatului).  Atât în 1788 cât şi în 1789 în turcii pătrund în Banat (în 1788 - până în apropiere de Lugoj şi la sud de Timişoara).

La 12 august 1789 armatele ruso-austriece îi înfrâng pe turci la Focşani-Martineşti. Austriecii ocupă Iaşii şi Bucureştii, ruşii Moldova de est (Basarabia).

În 1790 Suedia este înfrântă de ruşi.  Armatele ruse şi austriece preiau ofensiva  la sud de Dunăre, în Bulgaria şi Serbia de astăzi. Aceasta provoacă reacţia Prusiei, Angliei şi Olandei, care ameninţă că vor interveni militar, pe mare şi pe uscat, spre a împiedica Rusia şi Austria să ocupe Balcanii. Izbucnirea războaielor împotriva Franţei republicane, fac ca războiul ruso-austro-turc, care a provocat pagube imense, mai ales în Banatul de Sud, să rămână fără urmări politice durabile.

Numai oraşul Orşova, cedat de Habsburgi Imperiului Otoman în 1739 (în urma unui război pierdut, care ca toate cele trei războaie turco–austriece din sec. al XVIII-lea fusese început tot de Habsburgi) a fost „retrocedat” Habsburgilor!


2. În timpul asediului din 1849, în războiul dintre tânăra Republică Maghiară şi Monarhia Austriacă, un proiectil a lovit acoperişul domului (pe vremea aceea artileria nu putea ţinti foarte precis), perforând bolta. Deşi biserica era plină de refugiaţi civili, nu a existat nici o victimă, eveniment considerat atunci ca reprezentând o adevărată minune cerească.


3. Se observă pe planurile iniţiale că pe frontonul dintre turnuri se afla vulturul bicefal. Acesta a fost îndepărtat curând după compromisul din 1867 dintre austrieci şi maghiari, nemaifiind „politically correct”.

4. Pentru toate clădirile realizate din banii împăratului exista la Viena o instituţie de sine- stătătoare: Hofbauamt - „oficiul pentru construcţii al curţii”. Toate lucrările la dom au trebuit deci să fie aprobate în prealabil de acesta; a rezultat un volum mare de material documentar (rapoarte, decizii, aprobări, schiţe) rezultate pe parcursul celor 40 de ani de lucrări, cea mai mare parte a acestui material extrem de interesant încă se mai păstrează la Viena.

5. Pentru prima oară s-a slujit în dom în 1754, deşi clădirea era încă destul de departe de faza finală. Finanţarea mai susţinută pentru terminarea domului, înregistrată după 1754, coincide cu marele val de colonişti germani (colonizarea tereziană) care practic a dublat numărul credincioşilor catolici din Banat.

 

 

 

 

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Mai 2022  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
      
     

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna