Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Imprimare

Evenimente curente

Eveniment 

Titlu:
Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Național al Banatului
Cand:
01.01.2022 - 31.01.2022 10.00 h - 18.00 h
Unde:
Muzeul Naţional al Banatului - Timişoara
Categorie:
Muzeul National al Banatului

Descriere

Toporul, utilizat atât ca unealtă cât și ca armă, reprezintă una din cele mai vechi invenții ale omului. Acestea au fost confecționate inițial din piatră, evoluând treptat spre modele din cupru, bronz și fier.
Obiectul prezentat cu acest prilej reprezintă un topor din fier, încadrat în categoria așa-ziselor „topoare cu aripioare” (ger:Armchenbeile, eng: Winged axes), datate în prima epocă a fierului (secolul al VII-lea a.Chr.). Piesa a fost descoperită în anul 2013 în timpul cercetărilor arheologice preventive de la Cornești-Iarcuri (com. Orțișoara, jud. Timiș). Cu acest prilej a fost cercetat un tronson consistent din valul al patrulea al fortificației datate la sfârșitul epocii bronzului. Toporul a fost descoperit în nivelurile superioare ale umpluturii șanțului acestui inel de fortificare, sugerând astfel și umplerea lentă a acestei structuri, după abandonul ei.
Din punct de vedere al funcționalității, astfel de piese au suscitat numeroase discuții în literatura de specialitate, fiind considerate fie unelte, fie arme.
Având o lungime aproximativă de 19 cm și o lățime maximă, în zona lamei, de aproape 4 cm acesta este îndoit pe axa longitudinală având o formă semilunară. Forma împreună cu aripioara reprezintă alegeri de ordin practic, acestea ajutând la înmănușarea în coadă a acestuia.

Locatie

Harta
Loc de desfășurare:
Muzeul Naţional al Banatului
Strada:
Piaţa Huniade nr. 1 (în prezent la Bastion)
Cod Postal:
300002
Oras:
Timişoara
Judet:
Timiş
Tara:
Tara: ro

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Mai 2022  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
      
     

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna