Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Imprejurimi

Zona Banatului prezintă o mare varietate de frumuseţi şi atracţii turistice, majoritatea însă puţin cunoscute. Dar tocmai lipsa turismului de masă, a aşa-numitului „turism industrial” face ca un concediu aici să câştige în experienţe originale. Pe de o parte, avem în Banat zone rurale foarte pitoreşti, începând chiar de la porţile Timişoarei. În zona montană industria a apărut foarte timpuriu. Avem aici cea mai mare densitate de monumente industriale din Romania, dar şi câteva obiective culturale exceptionale, precum şi veche arhitectură balneară europeană.

Pe măsură ce s-a dezvoltat, Timişoara a ajuns să inglobeze câteva dintre satele din jur. Cel mai bun exemplu este Freidorful, care păstrează încă aspectul rural. Se mai găsesc aici case vechi ale primelor generaţii de colonişti germani. Ca să ajungeţi aici trebuie doar să luaţi autobuzul sau tramvaiul din centrul oraşului.În câmpia de la vest de Timişoara puteţi găsi mult mai multe case în stilul “barocului sătesc”, mai ales în satele şvabilor bănăţeni precum Biled, Şandra, Lovrin, Lenauheim (uşor accesibile cu autobuzul sau trenul).

Judeţul Timiş

În judeţul Timiş se găsesc numeroase atracţii turistice.
Detalii referitoare la case ţărăneşti, biserici de lemn, castele şi conace, precum şi trasee turistice, gastronomie locală şi evenimente în imprejurimile Timişoarei puteţi găsi pe website-urile de mai jos:

(Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş - APDT - detalii)
(Evenimente organizate de APDT în împrejurimi)
(Centrul de Informare Turistică al Judeţului Timiş-Centrul Multifuncţional Bastion)


Peisaje naturale între Dunăre şi Carpaţi

10_hartabanat-smallFrumuseţea remarcabilă a unor peisaje naturale reprezintă un atu major al regiunii. În jurul Timişoarei, la distanţe mai mici de 200 km, există mai multe parcuri naţionale şi naturale. Acestea acoperă suprafeţe imense şi foarte variate, de la câmpii la crestele Carpaţilor, la peste 2500 metri altitudine şi până la Porţile de Fier ale Dunării – cel mai lung defileu din Europa.

Defileul Dunării reprezintă graniţa sudică a regiunii pe cca 130 km. În unele locuri albia fluviului
se îngustează brusc de la 4 km la 200 m, umbrită de pereţi calcaroşi înalţi de 250 metri.
Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase peisaje ale Europei.
Aici, la nord de Dunăre, se află două parcuri naţionale: 
Nera - Beuşniţa şi Semenic Cheile Caraşului,
care conţin zone carstice tipice, ce abundă în chei, cascade, peşteri şi canioane. 
Sudul Banatului cuprinde pe lângă Defileul Dunării şi munţii calcaroşi, brăzdaţi de chei spectaculoase şi numeroase izvoare de ape termale. 
Staţiunea Băile Herculane,  cu băile termale imperiale, este una dintre cele mai vechi staţiuni de pe glob, folosită deja acum 2000 de ani de către  romani şi, mult mai târziu, îndrăgită de faimoasa Sissi (soţia lui Franz Joseph, care a vizitat staţiunea de cinci ori).

(detalii privind parcurile nationale şi alte arii protejate din Banatul Montan)


Pitoresc şi izolat, dar suprinzător

Banatul se mândreşte cu o diversitate spectaculoasă. Probabil că deja vă aşteptaţi la ţuica tradiţională, care se potriveşte de minune gastronomiei locale, bazate în bună parte pe carnea de porc. Însă acest colţ al României, adesea ignorat, ascunde cel mai vechi teatru din ţară, la Oraviţa, o splendidă copie în miniatură a fostului Burgtheater din Viena (originalul austriac a fost demolat acum 150 de ani). Aici se află şi cea mai veche cale ferată de pe teritoriul de azi al României, calea ferată Oraviţa-Baziaş, dată în funcţiune în 1854. Alt tronson, Oraviţa-Anina, dat în funcţiune în 1863, a cincea cale ferată de pe teritoriul de azi al României, este în funcţiune şi astăzi, reprezentând un monument de artă inginerească. 
(detalii calea-ferata Oravita-Anina)

Satele din zona orăşelului Făget încă mai păstrează valoroase biserici de lemn, iar bisericile ortodoxe ale Banatului, clădite în stil baroc, dovedesc interferenţele culturale.

Lângă Haţeg găsiţi cele mai vechi biserici din ţară, (Densuş e una dintre ele), dar şi magnificul Castel al Corvinilor de la Hunedoara
(detalii Castelul Corvinilor)

Iar pentru cei ce apreciază un vin bun Cramele Recaş, Cramele Petrovaselo în zona Recaş, iar în zona Buziaş-Silagiu Crama Aramic, Crama Thesaurus, Domeniile Sera şi Crama Dealul Dorului sunt un important punct de atracţie, toate fiind la aproximativ 30 km. de Timişoara 
(detalii Cramele Recaş). 
(detalii Cramele Petrovaselo)

(detalii Crama Aramic)
(detalii Crama Thesaurus)
(detalii Domeniile Sera)
(detalii Crama Dealul Dorului)

La Herneacova, la aprox. 33 km. de Timişoara, dincolo de Cramele Recaş, într-un cadru natural deosebit, se afla Domeniul Herneacova, ce cuprinde, printre altele, un parc de aventura, un centru de echitatie si alte facilitati pentru petrecerea timpului liber, intr-un mod cat mai placut.
(detalii Domeniul Herneacova)


Zona transfrontalieră

Aflate la distanţă mică de Timişoara sunt localităţi din Serbia şi din Ungaria, ce adăpostesc numeroase atracţii turistice care pot fi incluse în circuite de vizitare. Oraşul Szeged din Ungaria e infrăţit cu Timişoara, la o distanţă de 120 km, aşezat de-a lungul Tisei, cu mai multe clădiri minunate. În Serbia există asemănări ale patrimoniului cultural al oraşelor Zrenianin, Pancevo, Vrset , Kikinda cu Timişoara, chiar şi Belgradul e doar la o distanţă de 170 km.  Aceste  destinaţii turistice impreună cu farmecul  zonelor înconjuratoare îşi aşteaptă vizitatorii.

Zona transfrontalieră cuprinde şi Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT), creată în 1997, include regiuni din vestul României, sudestul Ungariei şi nordul Serbiei, care prin cooperare în diverse domenii, dar şi prin potenţialul turistic,  contribuie la dezvoltarea zonei, ce reprezintă chiar centrul geografic al Europei.

(detalii trasee turistice tematice din zona DKMT)

 

Alte link-uri utile: 

       Noutati din turism - Portal de stiri al Ministerul Turismului

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Iunie 2022  >>
 Lu  Ma  Mi  Jo  Vi  Sâ  Du 
  
   

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Pentru  informaţii despre  celelalte  programe finanţate  de  Uniunea  Europeană în România,  ca şi  pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României în  Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Răspunderea privind corectitudinea  şi coerenţa informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna