Română (România)English (United Kingdom)Serbian

EMail Štampa

Evenimente curente

Event 

Title:
Katzelmacher. Dacă nu ar fi vorba despre iubiri
When:
16.06.2021 19.30 h
Where:
Teatrul German de Stat - Timisoara
Kategorija:
Teatrul German de Stat

Description

O nouă premieră, semnată de Eugen Jebeleanu, la Teatrul German de Stat Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara anunță premiera spectacolului Katzelmacher. Dacă nu ar fi vorba despre iubire, după un text de Rainer Werner Fassbinder, regizat de Eugen Jebeleanu. Evenimentul, care se va desfășura cu public, va avea loc

vineri, 11 iunie 2021, începând cu ora 19.30

în Sala Mare a Teatrului German de Stat Timișoara

În Katzelmacher e vorba despre apariția unui muncitor imigrant grec, Jorgos, care tulbură apele suburbiei bavareze. Această mână de lucru ieftină găzduită cu răceală excită imaginarul locuitorilor. Rumorile și geloziile țâșnesc din rândul oamenilor. Jorgos este bănuit că ar fi gigoloul patroanei la care a venit să lucreze, e comunist, dotat ca un măgar, mai viril decât oricare dintre cei care locuiesc acolo. O băștinașă, după ce avansurile îi sunt respinse de către grec, îl denunță pe Jorgos pentru viol. O alta întreține o relație pasională cu el și cade pradă poveștii amoroase și setei de altceva. Sălbăticia, fricile arhaice și dorințele refulate se trezesc odată cu venirea străinului. Sentimentul de frustrare este exacerbat, furia le mănâncă sufletele. Pentru a nu cădea într-o mare discordie și a nu își pierde reperele, comunitatea îl ataca pe Jorgos, acest străin pe care se proiectează totul. Această defulare permite grupului să își regăsească aparent omogenitatea și stabilitatea. Se restabilește astfel ordinea însă construită de acum încolo pe conceptul de frică față de celălalt, de suspiciune, de vină.

Timișoreanul Eugen Jebeleanu, absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, și-a început cariera ca regizor de teatru, devenind rapid una dintre cele mai importante voci tinere din teatrul românesc. Timp de mai bine de 10 ani, și-a concentrat eforturile artistice pe proiecte politice și sociale prin intermediul cărora a încercat să ofere o platformă grupurilor vulnerabile, discriminate și celor care nu aderă la valorile culturii dominante.

În 2010 a fondat alături de dramaturgul Yann Verburgh Compania 28, realizând spectacole pe texte proprii ca „dontcrybaby”, „RETOX - Romania Este Țara Occidental Xeroxată” și „Ea e băiat bun”, inspirat din documentarul „Rodica e băiat bun”. În 2017 și 2018, a regizat „Katzelmacher” de R. W. Fassbinder, la Schauspiel Stuttgart și „Piața Roosevelt”  de Dea Loher, ambele fiind coproducții cu Staatlichen Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart.

Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 Eugen Jebeleanu a primit premiul „Lucian Pintilie” pentru „Cea mai bună regie” în cadrul Galei Premiilor UNITER. Spectacolele sale sunt invitate în numeroase festivaluri din România, Polonia, Danemarca, Germania, Moldova. „Câmp de maci” este debutul său în cinema, film care a avut premiera mondială la Festivalul Black Nights din Tallinn în toamna lui 2020.

Despre spectacolul pe care îl montează la Teatrul German, Eugen Jebeleanu a zis:  „Dorința mea de a monta acest text a venit din necesitatea de a chestiona construcția identitară în raport cu teritoriul în care trăim, de a analiza pulsațiile violente și primare ale unei comunități împotriva unui element nou, care nu face (încă) parte din ea și de a cerceta care sunt mecanismele de luptă între individ și colectiv, cum se formează identitatea colectivă. Totodată, situația muncitorilor români plecați la lucru în strinătate în plină pandemie, fără măsuri de siguranță sanitară, m-a revoltat pentru că este o mare nedreptate și reprezintă încălcări ale drepturilor omului, eveniment care a determinat și urgența montării acestui text, în România, astăzi.”

Din distribuție fac parte: Niko Becker, Isa Berger, Silvia Török, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Harald Weisz, Rareș Hontzu, Alex Mihăescu, Radu Brănici.

Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română.

Bilete pentru 16 iunie: https://www.eventim.ro/ro/bilete/katzelmacher-timisoara-teatrul-german-de-stat-1235239/performance.html

Accesul publicului în sală se va face potrivit legilor în vigoare.

t germ-11 iun

Venue

Map
Loc de desfășurare:
Teatrul German de Stat   -   Website
Street:
Strada Alba Iulia nr. 2
ZIP:
300086
City:
Timisoara
State:
Timis
Country:
Country: ro

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Avgust 2021  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
      
     

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna