Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Palatul Neptun

There are no translations available.

palatul neptun smallEste amplasat pe Splaiul Nistrului 1, iar arhitect a fost László Székely. Clădirea a avut autorizaţia de construire din 3.03.1912 şi era finalizată în 1914.

Depăşind podul peste Bega, venind din Cartierul Cetate spre Piaţa Traian, ne atrage privirea clădirea impunătorare a Palatului Neptun.

Numele de "Neptun" provine de la faptul că clădirea a adăpostit multă vreme o baie publică de mari dimensiuni, care avea şi un bazin de înnot (Baia Neptun, Hungária Fürdö). Iniţial clădirea trebuia să adăpostească o mare cefenea, la care însă s-a renunţat. 

La Palatul Neptun, ca şi la alte opere ale arhitectului Székely, compoziţia clădirii este dominată de volumele mari, jucate, ale acoperişurilor. Székely a fost arhitetul şef  al oraşului începând din 1903. Dintre arhitecţii timişoreni ai acestei perioade, Székely este cel care a proiectat cele mai multe construcţii.

La Palatul Neptun faţada principală, orientată spre pod, este dominată de un amplu fronton cu forme unduite. Pe fronton, încadrat de o decoraţie în formă de ghirlandă geometrizată corespunzând ultimei faze a arhitecturii anilor 1900, curentul szeceszió, se văd iniţialele arhitectului L S. Clădirea nu numai că a fost proiectată, dar ea a şi aparţinut arhitectului.

Faţadele laterale sunt ritmate de semicoloane dorice pe două niveluri (la nivelul etajelor I şi II), susţinute pe console, o licenţă tipică pentru arhitectura anilor 1900, care nu mai respectă regulele stricte ale ordinelor clasice.
Sub marele fronton de pe faţada principală, ferestrele sunt ancadrate de pilaştri ionici cu capitele plate, un motiv decorativ care va marca întreaga creaţie ulterioară a arhitectului Székely, mai ales pe cea de după Primul Război Mondial .

 

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Avgust 2021  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
      
     

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna