Română (România)English (United Kingdom)Serbian

Fabrica de Bere

There are no translations available.

fabrica de bere-smallEste situată pe str. Ştefan cel Mare 28, în zona parcelată în anul 1744 sau scurt timp după acest an, probabil că de atunci datau primele clădiri - care existau în 1764, reconstruite 1868, 1883, modernizate după 1890

Fabrica de Bere a fost una dintre cele mai vechi unităţi de producţie menţionate la Timişoara. Încă din anul 1717 se acordă licenţa de a fabrica bere unor comercianţi evrei. În 1718 se producea cu siguranţă bere la Timişoara. Cel mai vechi stabiliment era amplasat în actualul Parc al Copiilor.

În 1727 funcţiona stabilimentul amplasat pe o nouă locaţie, la intersecţia străzilor actuale C.D. Loga şi Camil Petrescu.

Între anii 1744 – 1750 s-a parcelat şi ocupat locaţia actuală, cea de a treia din lunga istorie a fabricii de bere.

Cea mai veche dintre construcţiile actuale este aşanumita „biserică turcească”. Legenda afirmă că edificiul a fost construit pe vremea turcilor. În realitate înaninte de anul 1744 în această zonă nu existau construcţii. Clădirea apare pe planurile oraşului începând cu anul 1806.

În timpul ultimei restaurări s-a descoperit o placă de marmură albă cu inscripţia Franciscus II 1806. Este vorba de împăratul Francisc II (Franz II) al Sfântului Imperiu Roman, imperiu care afost desfiinţat în anul 1806. Acelaşi monarh a fost şi împăratul Francisc I al Imperiului Austriac, proclamat abia în anul 1804. Timp de doi ani Francisc a fost împărat de două ori. Din 1792 era împărat al Sfântului Imperiu – Sacrum Romanum Imperium, imperiu în care fiecare nou împărat trebuia ales de către principii electori, şi care nu constituia un stat în accepţiunea actuală a termenului, ci era o confederaţie laxă de peste 300 de „state teritoriale” şi oraşe libere, care uneori se războiau între ele. După ce Napoleon s-a încoronat împărat în Franţa, Francisc s-a proclamat în august 1804 împărat al nou creatului Imperiu Austriac, monarhie ereditară în care succesiunea la tron se efectua pe bază ereditară în familia domnitoare de Habsburg-Lorena.

„Biserica turcească” prezintă o structură de rezistenţă formată din stâlpi şi grinzi masive din lemn, tipică pentru arhitectura industrială de la începutul sec. al XIX-lea. Arcul intrării, în formă de „mâner de coş”, este o reminiscenţă a stilului baroc, cele două semicoloane dorice care flanchează intrarea aparţin stilului clasicist.

Celelalte clădiri ale ansamblului se datoresc „modernizărilor” de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi din sec. XX.

Cauta in site


tm 2021-2023-sm

Evenimente în Timișoara

<<  Avgust 2021  >>
 pon  uto  sre  čet  pet  sub  ned 
      
     

Fotografii din Timișoara

Fotografii din Banat

Curs valutar

 

european-cities-marketing-logo

Za informacije o drugim programima koje finansira Evropska Unija u Rumuniji, za detaljnije informacije o članstvu Rumunije u Evropsku Uniju, pozivamo vas da posetite sajt o Predstavništu Evropske Komisije u Rumuniji.
Ovaj sajt ne predstavlja nužno zvanični stav Evropske Komisije. Odgovornost za tačnost i konzistentnost predstavljenih informacija imaju inicijatori sajta.
ukash
elektronik sigara
elektronik sigara e sigara
elips c elektronik sigara
oyunlar oyna