


Felinar, la intrarea în Edificiul Societăţii Colterm
Situat în Piaţa Romanilor 11, Edificiul Societăţii COLTERM este clădit în stilul anilor 1900, curentul szeceszió.
Felinarul de la intrare ne aminteşte de faptul că Timişoara a fost primul oraş din Europa în care s-a introdus iluminatul public stradal, proiectat şi executat de la început pentru un întreg oraş.
Timişoara a fost primul oraş în care iluminatul public stradal a fost proiectat şi executat în sistem general pentru un întreg oraş.
În 1882 expirau cei 25 de ani ai contractului cu firma vieneză ce furniza gaz pentru iluminatul străzilor Timişoarei. Furnizorul s-a hotărât însă să crească preţul gazului la un nivel considerat inacceptabil de către municipalitate. Situaţia era cu atât mai complicată cu cât şi ţevile prin care circula gazul erau tot în proprietatea aceluiali furnizor (conform contractului încheiat cu 25 de ani în urmă), iar vienezii erau hotărâţi să le demonteze rapid dacă nu reuşeau să obţină prelungirea contractului. Exista deci posibilitatea ca străzile oraşului să rămână în întuneric.
Soluţia a venit de la oferta „Anglo Austrian Brush Electrical Company Limited”, o firmă anglo-austriacă cu sediul tot în Viena; se propunea construirea unei centrale electrice care să alimenteze un total de 516 lămpi (în curând aveau să devină chiar 730 lămpi). Englezii aveau deja know-how-ul necesar pentru această întreprindere. În Anglia primele utlizări ale electricităţii pentru iluminarea străzilor se făcuseră deja în 1879. Însă în toate primele cazuri era vorba mai degrabă de acţiuni cu iz de experimente futuriste, şi nu de sisteme gândite pe termen lung. Un oraş american raporta că piaţa principală a devenit „luminată ca ziua” ... cu patru lămpi.
Cazul Timişoarei este deci clar: un sistem revoluţionar văzut nu ca un experiment, ci gândit ca un sistem cu sute de lămpi, care să lumineze toată zona centrală a oraşului. La aceasta şi-a adus contribuţia atât deschiderea pentru ultimele noutăţi tehnice, tipică în Timişoara secoului al XIX-lea (şi care mai există şi azi) cât şi situaţia financiară bună a acelor ani, generată în principal de acumularea de capital privat în oraş.
Cauta in site
Fotografii din Timișoara
Fotografii din Banat
Curs valutar
- 1